Директорът на "Роскосмос": В САЩ се води втора гражданска война, затова не ме искат там
Секция: Русия
10 Януари 2019 13:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Директорът на "Роскосмос": В САЩ се води втора гражданска война, затова не ме искат там

/КРОСС/ Ръководителят на Руската космическа агенция Роскосмос Дмитрий Рогозин заяви, че анулирането на поканата да посети САЩ е резултат от "втората гражданска война в страната". "Мисля, че Америка сега е погълната по същество в своята втора гражданска война", заяви Рогозин в интервю за "Русия-24", цитирана от ТАСС.По-рано НАСА публикува изявление, че е информирала руската страна, че посещението на Рогозин в Съединените щати "трябва да бъде отложено". НАСА отбеляза, че все още не е определена нова дата за посещението. На 5 януари ръководителят на НАСА Джим Брайдънстайн каза пред "Вашингтон пост", че е отменил поканата, след като няколко сенатори са направили възражения. Рогозин е в списъка на лицата, санкционирани от САЩ, заради ролята си в анексията на украинския полуостров Крим през 2014 г., когато бе вицепремиер. Оттогава Рогозин е в "черния списък".

Днес Рогозин изтъкна, че НАСА е станала жертва на вътрешните борби в САЩ и определи като "позор" цялата ситуация със санкционните списъци. "Това е пълно международно беззаконие и за мен са абсолютно безразлични мотивите, които извадиха хората в администрациите на (Барак) Обама или в сегашния Сенат."

В същото време говорителят на НАСА Меган Пауърс заяви, че агенцията продължава да се подготвя за посещението на Рогозин в САЩ въпреки критиките във Вашингтон.

През октомври Джим Брайдънстайн заяви, че би искал Рогозин да говори в университета Райс (в Хюстън, Тексас) по време на посещението си в Съединените щати. Той също така каза тогава, че администрацията на президента Доналд Тръмп е решила временно да извади Рогозин от списъка със санкионираните, за да може да се възползва от поканата на НАСА.

Роскосмос не планира засега да прекъсне контактите си с НАСА въпреки "неприятната изненада" с анулираната покана към нейния ръководител Дмитрий Рогозин да посети САЩ. Това писа "Комерсант", като се позова на говорителя на Роскосмос Владимир Устименко. Корпорацията прикани да не се преувеличават евентуалните последици.

"Не, всички тези предположения, че незабавно ще се оттеглим от преговорите с НАСА за участие (на Русия) в създаването на окололунна станция "Гейтуей" или ще се откажем от други ангажименти, нямат основание. Смятаме да спазваме всички договорености и да следваме подписаните документи... Роскосмос засега няма намерение да действа огледално", каза на 9 януари Устименко.