НАП: Родители на деца с увреждания ползват 2000 лв. необлагаем доход
Секция: ИКОНОМИКА
10 Януари 2019 14:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАП: Родители на деца с увреждания ползват 2000 лв. необлагаем доход

/КРОСС/ Започна данъчната кампания за 2019 година. Декларации за доходи на физическите лица през 2018 година се подават до 30 април, а за печалбата на юридическите лица до 1 април, защото 31 март е почивен ден. Това каза пред журналисти днес Боряна Георгиева, директор на дирекция в Националната агенция по приходите.

Декларации се подават, както обикновено по три начина - в офисите на НАП, през "Български пощи" ЕАД и по електронен път.

Няма промяна в условията за ползването на отстъпка за дохода на физическите лица. Тази отстъпка е до 5 процента от данъка за довнасяне, но не може да е повече от 500 лева, а данъкът да е платен с електронен подпис или с персонален идентификационен код /ПИК/.

НАП вече е издала стотици хиляди ПИК, които се ползват за плащане на данъци и получаване на всякакъв вид справки от приходната администрация, посочи Росен Бъчваров, говорител на НАП.

НАП вече е приела над 90 декларации за доходите на физическите лица, други 500 декларации се обработват, съобщи Боряна Георгиева.

Отстъпки могат да ползват и родители на едно дете - до 200 лева от дохода на единия родител, до 400 лева за две деца и до 600 лева за три или повече деца. Родителите на деца с увреждания могат да ползват данъчна отстъпка до 2000 лева, припомниха от НАП.

Офисите на НАП ще работят по време на данъчната кампания с плаващо, и ако е необходимо с - удължено работно време. В офисите на НАП данъците могат да се плащат с кредитни или дебитни карти - миналата година по този начин са платени 90 млн.лева задължения. С банкови карти може да се платят и задължения и за друго лице, уточниха от НАП.От приходната агенция припомниха, че минималния осигурителен доход от началото на годината се качва от 510 на 560 лева, максималния - от 2600 на 3000 лева, а осигурителния доход за земеделските стопани от 350 на 400 лева. Здравната вноска за трайно безработните ще бъде поне 22.40 лева за януари и трябва да се плати до 25 февруари.

През миналата година физическите лица са подали около 600 000 данъчни декларации, от тях 34 процента са подадени по електронен път. В НАП отчитат трайна тенденция за намаляване на хората, които не подават данъчни декларации или пък я подават с непълни данни, съобщи Росен Бъчваров. По думите му причината е в лесната услуга, която НАП предлага.

През 2020 година НАП ще предложи ново облекчение - данъчната декларация на лицето ще е предварително попълнена от администрацията, защото НАП ще разполага с данни за дохода на хората с трудови договори. В документа само ще се допълва информация за други, допълнителни доходи - например от продажбата на ценни книжа, посочи Росен Бъчваров.