Преглед на вестниците в петък
Секция: Преглед на печата
11 Януари 2019 08:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преглед на вестниците в петък

/КРОСС/ "Въпреки неразбориите Агенцията за приходи отказва да отложи подмяната на касовите апарати", пише "Сега". Новите устройства и софтуерът към тях ще струват на бизнеса поне 120 милиона лева. Производители на софтуер и търговци се оплакват, че на пазара има само няколко модела касови апарати и принтери и почти няма избор.

Истинският кашкавал струва поне 13 лева за килограм при търговията на дребно, информира "24 часа". По магазините се продава кашкавал, в който част от млякото е заместено с царевично нишесте, твърдят производители, цитирани от вестника. Другият начин за фалшификация на кашкавала е от сухо мляко с добавка хидрогенирани мазнини. Сиренето с палмово масло ще е на отделен щанд от 14 януари, съобщава "Монитор". За една година сме изяли повече от 13 хиляди тона млечни продукти менте.

"3,4 на сто от българите страдат от депресия", пише "Труд". Данните са от национално проучване. Заболяването се среща все по-често и трудно се разпознава, признават психиатрите.

"Петролните фирми напускат Конфедерацията на работодателите и индустриалците, искат среща с Борисов", пише "24 часа". Те не са доволни от отлагането на закона за горивата, защото така се удължавал живота на сивия сектор. Членовете на Петролната и газова асоциация изразяват възмущение в декларация, че решението за отлагане на закона е било прието без консултации в бранша.

"Политиците ни се похвалиха с пирова победа срещу плана "Макрон" е водещото заглавие на "Сега". Закъснялата българска офанзива вкара промените за автотранспорта в патово положение. Опитът на Европейската комисия и група държави да прокарат явно протекционистки мерки постига единствено разделение, коментира вестникът. "Планът "Макрон" трябва да остане за следващия парламент", казва в интервю за "Телеграф" евродепутатът Андрей Новаков. Според него липсата на решение по казуса е успех за нас, защото сегашното положение е добро за нашите превозвачи. "Монитор" пише "Блокирахме в Брюксел пакета "Макрон". Промените са в патова ситуация, решават съдбата ни на 21 януари. Коментарът на "Земя" по темата е "Пак двоен стандарт от Брюксел".

"Стандарт" коментира, че ромските екшъни влизат в предизборния мач. Драмата във Войводиново може да отвори пътя за партия на бивши военни, които да дръпнат от вота за националистите. "В гетата държава няма, но там са най-удобните гласоподаватели", пише още вестникът. В интервю за "Труд", бригаден генерал Димитър Шивиков коментира - "Побоят във Войводиново е посегателство върху устоите на нацията". В същия дух е друго заглавие във вестника по темата - "Циганите не бият армията, те бият държавата". В друга гледна точка за ситуацията д-р Радко Ханджиев коментира ниската раждаемост със заглавие "Демографският срив като геноцид".

"22 години след щурма на парламента на 10 януари, Стефан Софиянски се връща в играта", пише "Стандарт" на първа страница. Бившият столичен кмет, бивш служебен премиер и бивш лидер на дясна партия е написал проект за нова конституция и надъхва десните, допълва вестникът. Изданието проследява съдбата на водещи партийни фигури от времето на победата на СДС след Виденовата зима. Според "Дума" БСП и ГЕРБ са почти изравнени за евровота през май, данните са на "Алфа Рисърч".