Стартът на Румънското европредседателство ще се запомни със срив на леята
Секция: СВЯТ
11 Януари 2019 08:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Стартът на Румънското европредседателство ще се запомни със срив на леята

/КРОСС/ Официалният старт на румънското председателство ще бъде запомнен още и с рекордния срив на румънската лея спрямо еврото преди два дни. В същото време страната е разтърсвана от политически скандали между президента Клаус Йоханис и правителството начело с Виорика Дънчила. Представители на водещи румънски медии прогнозират, че отговорната роля на Румъния в Европа през следващите шест месеца няма да успокои сътресенията във вътрешната политика и очакват нови протести по улиците на Букурещ.

Двете страни на румънския конфликт са толкова непримирими, че председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер се принуди да обяви две отделни пресконференции в Букурещ - една с президента Йоханис и втора - с премиера Дънчила. А на управляващите все още им е трудно да преглътнат коментара на Юнкер от края на декември, че „румънското правителство не разбира смисъла на председателството". Тази критиката към кабинета като че ли задълбочи още повече политическата криза в Румъния, за която тук всички говорят ежедневно.

Дали критиките на Брюксел към румънското правителство са основателни или не - по този въпрос Румъния е разделена на две. Но политическите коментатори и журналистите от водещите румънски медии са убедени, че този площад - пиаца Викторией - много скоро отново ще се изпълни с хиляди протестиращи.

Журналистът Мариус Сайзу от голямата частна телевизия "Прима ТВ" е сигурен, че по улиците скоро отново ще потече река от хора:

Мариус Сайзу - водещ на новините на "Прима ТВ": "Още днес ще има протест и той ще е голям, а според мен ще има и други. Всичко зависи от действията на правителството."

Според политическия репортер от "Антена 3" Адриан Урсу, в момента се води мощна анти-румънска кампания, в коята страната е очернена като най-корумпираната в Европа, а това има връзка с протестите.

Адриан Урсу - гл. редактор и политически репортер - "Антена 3": "За съжаление обаче не всички протестиращи знаят защо са на улицата, някои от тях са манипулирани, а други са дори платени."

Обикновените хора по улиците на Букурещ са още по-категорични по въпроса кой е виновен за кризата в Румъния.

Никушор Сгобяну - шофьор на такси: "Всички, абсолютно всички политици са виновни за тая криза."

По време на председателството си Румъния ще трябва да надмогне или поне да замрази за половин година вътрешните си проблеми, защото ѝ предстоят три тежки задачи: финализирането на Брекзит в края на март, приемането на многогодишната финансова рамка на съюза и провеждането на европейските парламентарни избори.