Тестовата версия на новата ракета на Илон Мъск е готова
Секция: Наука
11 Януари 2019 17:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тестовата версия на новата ракета на Илон Мъск е готова

/КРОСС/ Преди всяка една от ракетите на SpaceX да полети в космоса, компанията създава тестови версии, които политат едва до 250 метра надморска височина. Това обаче е много полезно, защото се тестват стабилността на системите и възможността за обратно приземяване. И тъй като Илон Мъск разработва нова много мощна ракета и огромен космически кораб, то е ред и те да бъдат тествани.

Неотдавна предприемачът реши да преименува ракетата носител BFR на Super Heavy, а корабът, за който е създадена тя, получи името Starship. Сега американският предприемач показва изображение на бъдещия експериментален кораб, който ще се ползва за изпитания в суборбитални полети.

На стартовата площадка на SpaceX в Тексас бе изграден прототип на Starship - космическият кораб, който що може да отвежда хора до Марс, а дори и до по-далеч. В конфигурация без своята ракета, той ще може да извършва транспортни или пътнически полети, достигайки всяка точка на земното кълбо за около 20 минути.

За да тества системите на бъдещия Starship, който трябва да е готов в началото на идното десетилетие, SpaceX е създал стоманен прототип, снабден със съответните двигатели и системи. Целта му е да достигне 250 метра височина, след което да извърши безаварийно кацане.

Мъск публикува и първата снимка на завършеният прототип, който ще бъде тестван в близките седмици.