Ако през уикенда ще ходите в планината, ето няколко важни препоръки
Секция: Туризъм
12 Януари 2019 09:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ако през уикенда ще ходите в планината, ето няколко важни препоръки

/КРОСС/ В следващите два дни ски и сноуборд не трябва да се карат извън предназначените за целта места в планините, а туристите не трябва да излизат извън маркираните трасета. Това призова пред Дарик директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев, като уточни, че два дни е минималното време, необходимо, за да се стабилизира снежната покривка.

Нешев посочи, че двете основни грешки, довели до трагични инциденти, като вчерашния, при който двама сноубордисти бяха затрупани от лавина, са подценяване на условията в планините и надценяване на собствените възможности. Планинската застраховка също е задължителна, добави Нешев.
 
Хората не се информират достатъчно. Освен това има липса на отговорност. Когато тръгваш да правиш такива неща, трябва да знаеш много добре какво точно правиш. Ето, в случая с инцидента днес, момчетата нямали планинска застраховка“, каза той.
 
Специалистът даде и няколко ценни съвета, ако през следващите дни сте решили да прекарате време в планината:
 
„Тези, които планират преходи, трябва да знаят, че обстановката в планините в България в момента не е подходяща за излизане и практикуване на ски и сноуборд извън пистите. Планината крие рискове, тъй като последните снеговалежи бяха съчетани със силни ветрове във високата част на планината. Тези две неща са предпоставка за натрупване на т.нар. снежни дъски. Много трудни за откриване и много лесни за събаряне“, обясни директорът на Планинската спасителна служба.

„Нека да се придържаме към това поне в следващите два дни, да се успокои обстановката, да улегнат снежните слоеве, да се стабилизира снежната покривка. Същото важи и за туристите. Да практикуват туризъм само по маркираните зимни трасета за туризъм. Препоръчвам на всички, които изпаднат в състояние на бедствие, нека ползват телефон 112. Препоръчвам на всички, които излизат в планината, да разполагат с мобилното приложение на Планинската спасителна служба, чрез което бързо и лесно могат да подадат координатите на своето местоположение, за да може да бъдем бързи и ефективни“, допълни още той.