Визията на БСП за Европа: социален съюз и еврокомисар и по демографските въпроси
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Януари 2019 08:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Визията на БСП за Европа: социален съюз и еврокомисар и по демографските въпроси

/КРОСС/ Нов икономически модел, социално измерение на Европейския съюз (ЕС), еврокомисар по демографските въпроси - това са част от предложенията в предизборната платформа за евровота на БСП, която лидерът Корнелия Нинова нарече Визия за Европа. Документът ще бъде обсъден на закрито заседание на "Позитано" 20 днес и ще бъде окончателно приет на конгреса на партията на 26 януари.

Визията на БСП за Европа е от седем страници и фокусира върху социалното измерение на ЕС и желанието на социалистите съюзът да е ориентиран към младите хора. За разрешаването на демографските проблеми социалистите искат да работи отделен еврокомисар.

БСП иска европейските институции да работят така, че националните държави да имат контрол по въпросите за миграционната политика. Социалистите се обявяват против Европа на две скорости и искат още тази година България да бъде напълно интегрирана в Шенген, т.е. да бъде приета не само по въздух и вода, но и по сухопътни граници.

Очаква се ръководството на БСП да предложи и рамка, от която бъдещите евродепутати да не трябва да отстъпват. "Ако сред условията е да не се подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция, то може да се ориентирате кои ще бъдат кандидатите за евродепутати, и кои - не", коментира социалист пред "Дневник". Засега неофициалната информация е, че президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев няма да бъде начело на евролистата на БСП, както бе на миналите избори, а за негов наследник се коментират надпартийни кандидати, в т.ч. и депутатът от гражданската квота на БСП Елена Йончева. На избираемо място в листата ще бъде и зам.-председателят на партията Деница Златева.

Днес Националният съвет на БСП ще обсъди и т.нар. Визия за България, която трябва да стане предизборна платформа на партията за парламентарни и местни избори. В документът са включени и предложения на неправителствени организации и граждани, с които социалистите обсъждаха идеите си близо пет месеца в цялата страна.

Акценти в т.нар. Визия за България са обещания за реформа в здравеопазването на база на регионален принцип, прогресивно подоходно облагане и данъчни облекчения за млади семейства, увеличение на старите пенсии и на някои социални плащания, мерки срещу демографската криза, по-голямо държавно участие в икономиката, нормализиране на отношенията с Русия и др.