Горещ шоколад - най-добрата напитка за студеното време
Секция: Здраве
12 Януари 2019 12:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Горещ шоколад - най-добрата напитка за студеното време

/КРОСС/ Най-добре е горещият шоколад да се консумира натурален и без захар.

Да обгърнеш с длани чаша топла напитка след разточителна зимна разходка е истинска благословия. Изтегнат на дивана с разтоварваща музика или любим филм за фон. През студения сезон топлите напитки са извънредно популярни, като най-предпочитан е горещият шоколад. Дали в планинската хижа, на коледния базар или у дома – шоколад се пие навсякъде. Освен че е вкусен, той има множество положителни ефекти върху тялото. Ето някои от тях:

Горещият шоколад – извор на здраве

В миналото горещият шоколад се е използвал като лекарство за душевни и физически страдания. Неговите ценни фитонутриенти (антиоксиданти) са особено важни за организма. Според изследванията съдържанието им в горещия шоколад е дори по-високо, отколкото в зеления чай и виното.

Освен това топлият шоколад се отразява благоприятно на човешкия мозък. Флавоноидите в какаото увеличават притока на кислород и снабдяването на мозъка с кръв. За по-добра памет се препоръчват две чаши какао дневно. Много е важно да не се добавя захар (или съвсем малко), за да се консумира във възможно най-натурален вид.

 Гарантира добро настроение

Смята се, че горещият шоколад повдига духа. Благотворната напитка помага за преодоляването на стрес, страх и депресия. Освен това той стимулира отделянето на ендорфини - хормони на щастието, които подобряват настроението. Ще се наслаждавате още по-пълноценно на напитката, ако я приемате в компанията на приятели или членове на семейството.

Предпазва от наднормено тегло и повишава устойчивостта на капилярите

Пиенето на горещ шоколад може да ви помогне да свалите някой и друг излишен килограм. Приготвена по специален начин, какаовата напитка е бедна на калории и много вкусна, дори неподсладена. Освен това горещият шоколад е оптимална алтернатива на обичайните десерти или съдържащите захар лакомства. Още по-диетично е, ако вместо краве мляко използвате оризово. То притежава своя собствена сладост и е страхотен растителен заместител.

Съдържащите се в какаото флавоноиди предпазват и от втвърдяване на кръвоносните съдове, поради което играят важна роля за здравето на сърцето. Така се понижава рискът от сърдечно-съдови заболявания и се стабилизира кръвното налягане. Все пак трябва да консумирате  умерени количества - не повече от 2 чаши на ден, за да не прекалявате с приема на скрити мазнини и захари.

И така – напред към кухнята и действайте! Няма да ви навреди, ако от време на време си угаждате и добавяте към горещата напитка малка топка сметана.