Издръжливост и смелост ще донесат титлата на Australian Open
Секция: СПОРТ
12 Януари 2019 15:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Издръжливост и смелост ще донесат титлата на Australian Open

/КРОСС/ Време е за първия турнир от Големия шлем през 2019 година - Australian Open.

Сякаш бе вчера, когато се вълнувахме за финалите на ATP в Лондон и ето че отново говорим за голям тенис.

Предстои издание №107 на надпреварата и този път то е по-отворено от всякога. Явни фаворити сякаш няма, а изненадите тепърва предстоят. Нововъведенията, сред които промяна на някои правила и смяна на топките, също ще допринесат за вълнуващи сутрини и по някога следобеди до 27 януари. Жребият бе изтеглен в присъствието на шампионите Роджър Федерер и Каролине Возняцки и донесе няколко любопитни двойки още в първия кръг.

Australian Open увеличи наградните фондове за тази година и те се равняват на обща стойност от 62,5 милиона долара. Победителите взимат малко повече от 4 милиона, а отпадналите в първи кръг се прибират с по 75 хиляди долара.

Очакваме отново много високи температури като през миналата година, когато Симона Халеп почти колабира на корта по време на финала.

Около 40 градуса ще е температурата при ранните мачове.

При жените ще има 10 минути почивка между втория и третия сет в дните, в които жегата е непоносима. При мъжете почивката ще е между третия и четвъртия сет (ако има такъв).

Едно от най-важните променени правила е това за тайбрека в петия сет. Вече няма да има маратонски мачове, на които не им се вижда края, защото при 6:6 ще има финален гейм. Само че вместо до седем спечели точки, ще се играе до 10. Отново до две разлика, ако се наложи.

Но да поговорим за фаворитите. Без някой да е тесен специалист в тениса, бързо ще осъзнае, че основен кандидат за титлата е Новак Джокович. Сърбинът бе №1 през миналия сезон с трофеите си на "Уимбълдън" и US Open, но след това претърпя поражение от Саша Зверев на финалите в Лондон, а през тази година отпадна от Роберто Баутиста-Агут в Доха след две трудни победи. Точно това разколебаване в играта му подсказва, че може би идва времето на някой "млад лъв" да вземе голямата титла в Австралия. Новак във втори кръг може да играе с Жо-Вилфрен Цонга или Мартин Клижан - двама души, които са го побеждавали.

Федерер влиза като фаворит №2 в турнира и ще търси триумф в трета поредна година. Проблемът е, че настилката в Мелбърн е още по-бърза, а Роджър е още по-възрастен - вече на 37 години. Ако спести достатъчно сили в първите кръгове, както го направи преди 12 месеца, има реален шанс отново света да е в краката му. А и преследва титла №100!

Рафа Надал идва в Мелбърн без нито един изигран официален мач през годината и това си е голям удар по амбициите му, както и да го погледнеш. Изпита болка преди надпреварата в Бризбейн и това го накара да се откаже, но бе уверен, че ще е в оптимално състояние за предстоящия турнир. Australian Open е може би най-взискателната надпревара заради мястото си в календара и условията, при които се играе. Точно за това издръжливостта и смелостта ще са ключовите качества, които да ти осигурят титлата. Това важи особено за най-младите.

Отказването на Хуан Мартин Дел Потро е тежък удар за него и многобройните му почитатели в Аржентина и по света. За сметка на това много се очаква от Александър Зверев, който е фаворит №1 да наруши хегемонията на тримата големи, които взеха последните осем трофея в Шлема.

Към сметките слагаме още Кевин Андерсън, Марин Чилич, Доминик Тийм, Стан Вавринка и младоците Борна Чорич, Стефанос Циципас и Карен Хачанов. Последните двама ще ги гледаме и в София. Анди Мъри, колкото и да му се иска, няма нужната физическа подготовка да е конкурентен в турнира.

При жените е ясно - изявен фаворит няма как да има. Букмейкърите спрягат Серина Уилямс като №1 в сметките, но на подобна прогноза не може да се разчита. Следват Елина Свитолина, Арина Сабаленка и Каролина Плишкова, които преследват първата си титла в Шлема. Световната №1 Симона Халеп ще участва без треньора си и със съмнения за здравословното си състояние, което я предаде в края на миналия сезон с болки в гърба. Същите притеснения има и Возняцки, актуалната шампионка. Не трябва да отписваме представителката на домакините Ашли Барти, която може да бие всяка с настоящата си форма.

Надпреварата започва на 14 януари, а мачовете ще се излъчват по Евроспорт и Евроспорт 2. Финалите са на 26 и 27 януари.