Стефан Софиянски пише нова Конституция заедно със съмишленици
Секция: ПОЛИТИКА
18 Януари 2019 11:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стефан Софиянски пише нова Конституция заедно със съмишленици

/КРОСС/ Бившият кмет на София Стефан Софиянски пише нова Конституция заедно с група съмишленици.

По думите му в нея се предлага ново мажоритарно изборно начало, но не само на парламента, но и на Министерския съвет и на областните управители.

„След като влязохме в ЕС и вече 10 г. не показваме резултатите, които всеки от нас очаква, търсим вината и във формата на управление. Търсим оптимизиране и на обществените отношения, и на начина на управление", поясни той в предаването „Тази сутрин" по bTV.

„Сегашната Конституция е приета 1991 г. и за времето си тя беше добра, но от 2007 г. ние сме член на ЕС и трябва да градим по нов начин нашите обществени отношения, така че да сме конкурентоспособни, да сме силни в това присъствие в ЕС", изтъкна Софиянски. Той допълни, че сред съмишлениците са хора, които през прехода са заемали различни позиции - има министри от служебния кабинет и хора от научните среди.

В техния вариант на основния закон МС се избира пряко, от Народното събрание, но поименно. „Не е така безадресен, както е сега. Избират се областните управители, променя се регионалното деление на България - на 6 области", посочи още Софиянски.

„В момента по Конституция България се води република с парламентарно управление, но всъщност е с министерско управление, силата е в Министерския съвет. В новата Конституция ние търсим баланс на властите. Философията е не противопоставяне на властите, а взаимодействие между властите", каза още бившият столичен кмет.

Областният управител ще бъде директно избиран и функциите се разделят, поясни той. „Правителството определя политиката на държавата, областният управител я реализира на местно ниво, а кметът се грижи за ежедневието на хората", каза Софиянски. Според него в момента областният управител е „пъдаринът" на кмета, а структурата с 28 области е тромава.

В новия вариант на основния закон влиза и изцяло нова глава - „Публични финанси", в която се регламентира разпределението на средствата. „Те не отиват централизирано в Министерството на финансите и след това да се разпределят, а около 20% остават при общините, 40% се прехвърлят в областта и 40% - в правителството. Така всеки разполага с паричния ресурс, за да упражнява пълномощията си", изтъкна Софиянски.

По думите му в този баланс на властите при президента се дават пълномощията на вътрешната и външната сигурност, тоест военният и външният министър и структурите са при президента. „Президентът взема сигурността, а правителството взема хуманитарните и стопанските министерства. В случая за изтребителите например за мен тежестта трябва да бъде на военното министерство", смята Софиянски.

След като е директно избиран, обществото трябва да натовари президента с очаквания, по този начин ще се търси и профилът на президента, който е подходящ, отбеляза той.