Стената на къща в София рухна заради съседен строеж
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Януари 2019 11:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Стената на къща в София рухна заради съседен строеж

/КРОСС/ Строеж в София събори стената на обитаема къща. Изкопни дейности до сградата причиниха огромни щети за живеещите в нея и съседните къщи, предаде bTV. Няма ги част от домакинските уреди. Покъщнината пада в ямата по време на изкопната дейност. Мащабното строителство е за изграждането на хотел, жилищна сграда с магазини, подземен гараж и офиси.

"Тази авария е причинена от значителен теч на топлофикационната система на улицата. В процеса на изкопа на обекта, установихме, че подземната вода е на минус 5 метра. Въпросният теч е на дълбочина минус 2 метра, което означава, че това е повърхностна вода, която няма откъде да дойде освен от някакъв теч", заяви Георги Сачански, управител на фирмата инвеститор на строежа.

От "Топлофикация" обаче не са съгласни. Те са изпратили екип, който е констатирал, че почвата на изкопа е с температура под 0 градуса. Това означава, че теч на вода е невъзможен. От ДНСК пък посочват, че именно изкопните действия са причина за разрушаването на стената. Предстои изработването и на техническа експертиза до края на месеца.

В становището на строителния контрол се отбеляза още, че строително-ремонтите дейности на обекта се забраняват, с изключение на мерките за незабавно обезопасяване на строежа. Според Сачански е подписано споразумение за обезщетяване на собственика на къщата. Собственикът обаче казва, че не е подписвал такова споразумение.

"Абсурд. Нямам такъв подписан договор за обезщетение. Ако има нещо подписано, то ще е фалшифицирано", категоричен е Лъчезар Антонов. Това потвърждава и адвокатът на потърпевшия. "Няма подписан договор или споразумение, няма уреждане на взаимоотношенията между тях", посочи Мариана Розованова.

Още от нередностите са поставени в съседен имот платна, а в следствие на строежа се е напукала и къща. "Тя малко се напука и ние сме взели мерки, предписани от конструктора", обясни Сачански. Взетите мерки включват няколко подпрени дъски и метални пръти.

"Въз основа на друг договор, който сме подписали със собственика на онази част от имота, имаме наем с човека, който е на тази част на имота", отбеляза управителят на фирмата инвеститор на строежа.

Собственикът на съборената къща има обяснение защо. "Те се принуждават да взимат под наем всичко, което рушат. Само няма как да вземат и улицата под наем, защото и нея я свлякоха", подчерта той. Все пак управителят на фирмата строител допуска, че може и да е сбъркал. "Няма безгрешен човек, може и да съм допуснал някакви грешки", призна той. Лъчезар Антонов обаче е решен да търси правата си в съда. "За мен това е криминален случай", категоричен е той.

Въпреки спрения строеж, бъдещите сгради и апартаменти вече се продават и в сайт на брокерска компания, собственост на инвеститора. Обявен е и краен срок за построяването ѝ.