Румен Петков: Вместо да имаме работеща АЕЦ "Белене", ние сме разколебани кога, как и с какво
Секция: ПОЛИТИКА
19 Януари 2019 13:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Петков: Вместо да имаме работеща АЕЦ "Белене", ние сме разколебани кога, как и с какво

/КРОСС/ "След 2025 година държавата няма да може да помага на ТЕЦ-овете си със студен резерв", подчерта бившият външен министър Ивайло Калфин 

Вместо днес да имаме 3-ти и 4-ти работещи блокове в Козлодуй и работеща мощност в АЕЦ „Белене“, продължаваме да сме разколебани кога, как и с кого. Това каза председателят на АБВ Румен Петков на Международия енергиен форум „Енергетика, икономика, сигурност - актуални измерения“, организиран от партията, предаде Агенция „Фокус“. 

„Като държава удряме ТЕЦ „Марица Изток 2“, за сметка на огромни пари, които изсипваме в ТЕЦ „Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Марица Изток 3“, коментира той. „Загубите на НЕК за 2017 година отиват на 600 млн. лева, за 2018 година вероятно ще бъдат 1 млрд. лева“, обяви Румен Петков. 

По думите му ТЕЦ „Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Марица Изток 3“ са продадени от Иван Костов в условия на пряко посегателство върху икономиката. 

„Наслушахме се на заклинания за изграждането на пряк газопровод и пряка доставка на газ от Русия“, посочи лидерът на АБВ. 
„Грозни спекулации се извършиха с АЕЦ „Белене“, за евентуален 7-и блок в Козлодуй“, коментира Румен Петков. 

„Интересът от пряка доставка на газ за Европа през България е общ. Трябва да положим всички усилия той да бъде реализиран“, заяви той. „Изграждането на новата мощност в АЕЦ „Белене“ за получаване на достъпни цени и екологично чиста ел. енергия е заинтересованост за региона като цяло. Това прави отговорностите и предизвикателствата пред България още по-големи“, каза още Петков. 

След 2025 година държавата няма да може да помага на ТЕЦ-овете си със студен резерв, подчерта пред форума бившият външен министър Ивайло Калфин. 

„Предполага се, че те трябва да работят на чисто пазарни условия. Според „зелените организации“ това означава ускорен край на производството на електроенергия от въглища“, обясни той. 

„ЕП и Съветът на ЕС са се договорили по общо законодателство, с което затварят пакета „Енергетика и климат“. До края на март би трябвало да бъде довършено това, за което вече са се договорили, вероятно без промени“, уточни Ивайло Калфин. 

„В това законодателство, което предстои да се приеме, има лимит от 550 гр. въглеродни емисии за производство на 1 киловат час електроенергия“, посочи той и обясни, че всички нови централи би трябвало да се правят така, че да не получават държавна помощ, като в ЕС е позволено тази помощ да бъде студеният резерв. 

Ивайло Калфин призова да се помисли за механизъм, в който европейското законодателство може да се следи в достатъчно ранна фаза. „За да не ни бъде „сервирано“ след това законодателство, на което трябва да се подчиняваме“, коментира той.