Настимир Ананиев: Ще преборим корупцията с европейски регламенти
Секция: Коментари
30 Януари 2019 10:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Настимир Ананиев: Ще преборим корупцията с европейски регламенти

/КРОСС/ Корупцията в България може да бъде преборена единствено чрез европейски регламент. Стриктните механизми, прозрачността и защитените сигнали са ключови, за да си върнем държавата обратно. В това е категоричен лидерът на Волт - Настимир Ананиев, който коментира доклада на "Трансперънси интернешънъл" за усещането за корупция за държавите в ЕС. Пред медиите той посочи, че към момента не виждаме твърда заявка от страна на изпълнителната власт да се пребори с корупцията, от която държавата губи около 11 млрд. лв. годишно. По думите на Ананиев изпълнителната власт не отбелязва никакъв напредък в реформата на съдебната система, откъдето се генерира и голямата безнаказаност на всички нива.

Освен това Народното събрание си изми ръцете с неработещ закон срещу корупцията, като целта беше само да се каже, че имаме такова законодателство.

"Доходите и стандартът на живот у нас са ниски именно заради корупцията. В здравеопазването имаме бюджет от 4 млрд. лв., а парите ни изтичат под различни форми и не стигат до пациентите. Дават повече пари за здравната система, но услугата не се подобрява", посочва лидерът на Европейска партия Волт.

Ананиев е на мнение, че анонимните арести и гражданската конфискация са мерки, които действат като бухалка срещу определени кръгове, отколкото като мерки срещу борбата с корупцията.

"Убеждават ни, че няма корупция, но ние всички я усещаме и имаме всекидневен допир с нея. Това се получава и от липсата на медийна свобода. Все по-малко телевизии разкриват корупционни схеми. Валя Ахчиева беше уволнена от БНТ след като беше спряно нейно разследване за корупция. Милен Цветков беше свален от екран заради неудобни въпроси. Хората нямат информираност. Те виждат корупцията на ниско ниво в администрацията обаче", посочи Настимир Ананиев.

Лидерът на Волт даде пример и за друг грандиозен корупционен скандал. По думите му Живко Мартинов, който беше замесен в „Суджукгейт", от години е печално известен в родния му град Добрич. Въпреки това управляващите от ГЕРБ не са предприели никакви разследващи и наказателни действия срещу него, тъй като доскоро беше в техните редици като депутат.

"Знаеше се и се говореше за това с какво се занима той. Защо обаче ГЕРБ не предприе нищо? От скандала с паспортите се вижда, че има огромни проблеми. Вместо да ги разреши, изпълнителната власт започна преговори на ниво ЕК за по-добър доклад. Всички видяхме този доклад и знаем, че той представлява договорка за подкрепата на Манфред Вебер на конгреса на ЕНП", допълва Настимир Ананиев.

Борбата с корупцията е сред основните приоритети в Амстердамската декларация на Европейска партия Волт, която вече има представителства в 11 държави. Смятаме, че с общи усилия европейците могат да спрат изтичането на 128 млрд. евро годишно в „сивия сектор", което ощетява бюджетите и съответно лишава гражданите от по-качествен живот. От Волт сме категорични, че за целта трябва да се създадат нови разследващи институции, които да са пряко ръководени от европейския главен прокурор.