Доналд Туск: Има специално място в aда за тези, които подкрепиха Брекзит
Секция: Коментари
06 Февруари 2019 16:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доналд Туск: Има специално място в aда за тези, които подкрепиха Брекзит

/КРОСС/ Председателят на Европейския съвет Доналд Туск коментира, че има "специално място в ада" за онези, които са "подпомогнали Брекзит без дори да има скица на план за това как той да бъде проведен безопасно".

Туск произнесе репликата след разговор с министър-председателя на Ирландия Лео Варадкар. Двамата се срещнаха в Брюксел.

Туск коментира, че Европейския съюз ще настоява за оставането на Северна Ирландия в митническия съюз при каквато и да е сделка за оттегляне на Великобритания от ЕС, за да се запази мира. Въпреки това той и Варадкар се готвят за "възможно фиаско" при евентуален Брекзит без сделка.

Британският депутат Найджъл Фараж, един от хората, които имат най-голяма роля за успеха на кампанията за излизане от Европейския съюз, отвърна на коментарите на Туск в Twitter. Фараж написа, че след Брекзит британците ще са свободни от "неизбрани, арогантни хулигани" като Туск и ще управляват сами страната си, което за Фараж звучало повече като рай.В изказването си в Брюксел Туск отбеляза, че в момента няма ефективно лидерство, което да защитава позицията за оставане на Великобритания в ЕС, докато както министър-председателят Тереза Мей, така и лидерът на опозицията подкрепят Брекзит.

Мей трябва да пристигне в Брюксел в четвъртък в опит да промени условията по споразумението между Великобритания и Европейския съюз. Надеждата й е, че ще се стигне до промени, които ще позволят сделката за Брекзит да бъде одобрена от британския парламент.

Тъск обаче коментира, че другите страни-членки вече са взели решение, че предоговаряне няма да има.