Паника в Киев: Лугански бойци поразявали с лазерно оръжие
Секция: Русия
10 Февруари 2019 12:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Паника в Киев: Лугански бойци поразявали с лазерно оръжие

/КРОСС/ Според съобщенията са били фиксирани лъчи със светло-виолетов цвят от страна на временно окупираните територии, които са имали периодичност 2-3 минути
Бойците на самопровъзгласената Луганска народна република (ЛНР) са използвали забранено лазерно оръжие в района на пропускателния пункт Станица Луганска. Това съобщава Държавната погранична служба на Украйна (ДПСУ) на своя уебсайт, предава електронното издание на киевския ежедневник ''День''.
„До 4 часа сутринта на 8 февруари, започвайки от 22,00 часа, в района на КПВВ „Станица Луганска" пограничните отряди за прикриване на пътни коридори са фиксирали лъчи със светло-виолетов цвят от страна на временно окупираните територии, които са имали периодичност 2-3 минути. Заради особеностите на релефа на местността, където се намират окупаторите и опасността от използване на оптически и топловизьорни прибори не е могло да се установи точното място на излизане на лъча", съобщават от ведомството.
От там отбелязват още, че подразделенията на ДПСУ от състава на Обединените сили са засичали подобни случаи нееднократно.
През 2016-2018 година в хода на службата си петима военнослужещи от Краматорския пограничен отряд са понесли поражения в зрителните органи. „Те са наблюдавали руско-терористичните войски, използвайки оптически прибори," твърдят украинските военни.
„Информацията за възможно използване на забранено лазерно оръжие със специално назначение от руско-окупационните войски е доведена до знанието на международните и правозащитните организации", гласи съобщението.