Големи световни компании наградиха български ученици в Брюксел
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Февруари 2019 19:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Големи световни компании наградиха български ученици в Брюксел

/КРОСС/ Трима български ученици бяха сред победителите в проекта Space Tube, подкрепен от компаниите "Майкрософт", "Еърбъс" и "3М". Ученици от няколко европейски държави, сред които и България, бяха провокирани да тестват знанията си и да изследват Космоса, съобщава пресслужбата на ГЕРБ.

Българските гимназисти показаха отлични познания чрез създадено от тях видео, коментиращо разминаванията между физиката и научната фантастика в известни филми за Космоса. Интерактивното представяне на учениците им донесе победа в конкурса, заедно с белгийския отбор.

"През 2025 година работата в екип ще бъде сред най-важните умения за успех наравно с креативното мислене и в така наречените STEM умения (STEM e акроним от първите букви на английските думи за наука (science), технология (technology), инженерство (engineering) и математика (maths). Адаптирането на училищната система е ключово за подготовката на учениците за икономиката на новото съвремие. Радвам се, че в България имаме преподаватели и училища, които търсят и намират възможности за сътрудничество по международни проекти. Проактивността и креативното мислене се развиват, когато учениците имат свободата да проверяват знанията си и сами да стигат до заключения. Младите български таланти показаха именно това във видеото си.", заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на дискусия с победителитеАнтон Иванов (СУ "Васил Левски", гр. Елин Пелин), Йоан Стоянов (СУ "Христо Ботев", с. Горна Малина) и Кристиан Георгиев (Професионална гимназия по телекомуникации, гр. София) са победителите и освен от Ева Майдел, учениците бяха поздравени и от вицепрезидента на "Майкрософт" Джон Франк и директора на "3М" за Европа Максим Бюро.

Победителите в конкурса посетиха и центъра по иновации на "3М" в Дюселдорф и Европейската космическа агенция в Брюксел.