Бойко Борисов е призован на разпит по делото срещу Петър Москов
Секция: ПОЛИТИКА
11 Февруари 2019 07:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бойко Борисов е призован на разпит по делото срещу Петър Москов

/КРОСС/ Ново заседание в Специализирания съд се очаква да се проведе днес по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов. На него се очаква да бъдат разпитани още министри, както и премиера Бойко Борисов.

Делото срещу Москов тръгна по същество през септември миналата година, а в началото на октомври в спецсъда бяха разпитани като свидетели бившите министри в кабинета „Борсов 2“ Ивайло Калфин – социален, Румяна Бъчварова – вътрешен, Николай Ненчев – на отбраната и Теменужка Петкова, която е енергиен министър и в кабинета „Борсов 3“.

Срещу бившия здравен министър е повдигнато обвинение заради приети като дарение от Турция ваксини, които не са разрешени за употреба в България

Според прокуратурата от действията на Москов тогава са настъпили вреди за българското здравно министерство в размер на 325 233,87 лв., но и неимуществени вреди, изразяващи се в недоверие на гражданите в дейността му.

Срещу Петър Москов е повдигнато и второ обвинение заради това, че на 27 ноември 2015 г., отново в качеството му на здравен министър, умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини „БЦЖ“.

Освен Москов обвиняеми по делото са още Адам Персенски, Любомир Димитров, Росен Алексиев и Юлияна Ценкова.