Нови протести във Войводиново
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Февруари 2019 09:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нови протести във Войводиново

/КРОСС/ Жители в село Войводиново готвят нови протести. Причината - прогонените от там цигани търсят възможност да се върнат по домовете си, което предизвиква недоволството на местните, които се мобилизират в социалните мрежи. Хората се събират пред сградата на общината, информира bTV.

Припомняме, в събота, 9 февруари, група от около 20 роми склониха да напуснат домовете си с обещание да се срещнат с кмета на община Марица.

Ромите са категорични, че няма къде да живеят и желаят да започнат процедура по узаконяването на незаконните постройки.

Жителите на Войводиново не искат да допускат това и се събират пред местната управа точно по време на насрочената среща между ромите и кмета на община Марица.

Припомняме, напрежението в селото беше създадено, след като в началото на годината двама цигани от ромското гето нападнаха командоса Валентин Димов
Случаят предизвика широк обществен отзвук, който доведе до събарянето на незаконни постройки и прогонването на роми.

След това вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че ще твори концепция за промени в политиката за интеграция на ромите, както и че циганите са станали прекалено "нагли", което предизвика недоволство за насаждането на етническа омраза. 

Вкрая на януари жители на село Войводиново отново излязоха на протест и поискаха всички незаконни къщи в селото да бъдат премахнати.