Очаква се рязка промяна във времето
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Февруари 2019 12:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Очаква се рязка промяна във времето

/КРОСС/ Рязка промяна във времето ни очаква в следващото денонощие. След ясното и топло време днес, вторник ще е ветровито и ще застудява.

Валежи от дъжд ще има все още преди обяд на отделни места, главно в централните и източните райони на страната, в планините - от сняг. След обяд преваляванията в повечето райони ще спират, а привечер вятърът ще отслабва и в източните райони ще се ориентира от североизток. Дневните температури ще се понижат и ще са между 4 и 9 градуса.

В 21 области в страната е обявен жълт код заради очаквани бурни ветрове.

Предупреждението в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Разград, Шумен, Търговище, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София област и София-град. В тези райони ще духа силен запад-северозападен вятър със скорост 15-19 м/сек, възможни пулсации до 21-24 м/сек.


 В планините ще преобладава облачно време и главно преди обяд ще има валежи от сняг. Ще духа силен и бурен северозападен вятър, по високите части - от запад-югозапад. Дневните температури ще се понижат чувствително в сравнение с изминалите топли дни и максималната на височина 1200 м ще е около минус 1 градус, на 2000 м - около минус 7 градуса.

По Черноморието ще преобладава облачно време и главно преди обяд ще има валежи от дъжд. Ще е ветровито, с умерен до силен вятър от северозапад. Максималните температури ще са 7-10 градуса. Температурата на морската вода е 6-7 градуса. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

В нощта срещу сряда вятърът ще отслабне и ще се обърне от север и от североизток, през деня в източната половина от страната ще бъде умерен. Застудяването обаче ще продължи. Ще има и превалявания от сняг, с по-голяма вероятност в планинските райони и в Северна България.

В четвъртък и петък също ще се задържи студено. В Източна България ще остане и ветровито, със значителна облачност, но вероятността за валежи е малка. Над Западна България облачността ще се разкъсва и временно ще намалява, повече през първия ден.

През почивните дни вятърът отново ще се смени със северозападен, ще бъде слаб до умерен. В повече райони ще има разкъсвания и намаления на облачността. Дневните температури ще се повишават.