Какво да ядем преди и след тренировка?
Секция: Здраве
11 Февруари 2019 12:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Какво да ядем преди и след тренировка?

/КРОСС/ Необходимо ли е да ядем преди тренировка?

Повечето хора се чувстват по-комфортно когато правят кардио, без да са консумирали храна минимум 2 часа преди това.

Но ако сте решили да правите силова тренировка не е препоръчително да е на празен стомах. Закуската преди силова тренировка е добре да бъде въглехидратна, за да имате необходимата енергия.

От какво значение е типът тренировка:

Има огромна разлика между два часа тренировка по йога и два часа тежка силова тренировка. Йога – това е натоварване с низка интензивност, която е свързана с дишането, затова не е препоръчително да сте яли преди нея.

Минимум час и половина – два часа преди тренировка е добре да сте приключили с храненето, като разбира се е хубаво да сте приели въглехидрати и белтъчини.

Ако се занимавате с кросфит – между началото на тренировката и края на последното хранене трябва да са изминали поне 4 часа. По този начин ще активирате целия си организъм.

Съществува една заблуда у повечето хора, че по време на кардио горите мазнини, но това не е точно така. По време на кардио тренировка използваме гликоген от черния дроб, 45-60 мин. Мазнините се изразходват от организма много икономично, основно по време на отдих, сън и спокойни занимания.

Затова каквото и да изядете преди тренировка, няма да повлияе особено на този процес. За да се поддържате във форма не е толкова важно какво сте изяли преди това, а колко е общата калорийна стойност на приетите от вас храни за деня. Именно от калорийния баланс и ежедневната ви активност зависи колко мазнини ще изразходи организмът ви.