Президентът и правителството постигнаха компромис за посланиците
Секция: ПОЛИТИКА
11 Февруари 2019 19:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS

/КРОСС/ Държавният глава Румен Радев е одобрил днес всички кандидати за посланици, за които е текла съгласувателна процедура между Министерството на външните работи и президентската институция, потвърдиха за "Дневник" двама независими източници, без да цитират имена.

Според единия от тях става въпрос за четирима посланици.

По-рано днес от "Дондуков" 2 потвърдиха за "Дневник", че е приключила съгласувателната процедура за посланика на България в Лондон. За поста е одобрен бившият служебен премиер Марин Райков. Той ще бъде прехвърлен от Рим в британската столица без престои в София, както изисква законът.

Става въпрос за съгласувателна процедура, която тече, преди Министерският съвет да вземе официално решение да предложи на президента да назначи конкретните дипломати за посланици в избраните страни, твърди единият от източниците. Миналата година при тази процедура правителството се съобрази с желанието на Румен Радев и изпрати за посланик в Москва президентския секретар Атанас Кръстин.

До приключване на съгласувателните процедури днес се стигна, след като миналата седмица вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева обяви в телевизионно интервю, че Румен Радев бави назначенията на посланици. Тя даде за пример Норвегия, където от юни страната е без ръководител на дипломатическата мисия.

По информация от миналата седмица на "Медиапул" е блокирано назначението на посланик в Париж. Предложението на правителството било за френската столица да замине зам.-министърът на външните работи Юрий Щерк, а президентът искал посланик в Париж да бъде Петко Драганов.

По неофициална информация от миналата есен е блокирана и процедурата за изпращането на началника на кабинета на Бойко Борисов - Румяна Бъчварова, за посланик в Израел.