Румен Петков, председател на „АБВ”: АБВ протегна ръка на БСП, топката е в тях
Секция: Интервюта
16 Февруари 2019 14:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Петков, председател на „АБВ”: АБВ протегна ръка на БСП, топката е в тях

РОСС/ Председателят на партия АБВ Румен Петков пред Агенция "КРОСС"

Здравейте г-н Петков, от Агенция „Кросс" Ви безпокоя.

Румен Петков: Здравейте.

Г-н Петков, след много бурни дебати, скандали и обиди в парламента, след спиране на парламентарното заседание и спешни извънредни комисии, в крайна сметка Народното събрание прие някакъв окончателен вариант на Изборния кодекс. Какво в приетите текстове е най-смущаващо и неприемливо за Вас?

Румен Петков: Първо, ние от „АБВ" предложихме два инструмента, които ще блокират или в много голяма степен ще възпрепятстват купуването на гласове. Първият е активната регистрация. И всички, които се правят на патриоти, борба с цигани, циганизаиця и т. н., не обърнаха внимание на този процес. Точно се занимавам
с такъв род извращения в изборния процес. Активната регистрация е нещо изключително сериозно като възможност, да се преборим с мъртвите души в избирателните списъци и с невъзможността да се добавят допълнителни гласове.

Другояче казано, да се манипулират протоколите по някакъв начин?

Румен Петков: Вторият въпрос е свързан точно с преброяването и манипулирането на протоколите. Самият факт, че се залага втори протокол, е предпоставка, не, а гаранция за манипулиране на изборния резултат. Когато ти си предпоставил възможността за два протокола, ти всъщност гарантираш някой да пренапише изборния резултат.

Да го фалшифицира.

Румен Петков: Да го фалшифицира, да. Ние предложихме една преброителна секция, на територията на един избирателен район. И това щеше да бъде силно решение и решение, в което нямаше да се допусне такъв род извращение. Разбира се, народните представители надминаха себе си като свалиха възможността да се внушава на избирателя изборният резултат в деня за размисъл и в изборния ден.

Имате предвид обявяването на междинни резултати от социолозите?

Румен Петков: Да, да. И точно с аргумента, че и сега, така или иначе се нарушава законът. Когато Народното събрание казва - променяме закона, защото той се нарушава, това означава, че Народното събрание казва: Няма държава. Няма държава, която е способна да гарантира спазването на закона. Оттук нататък има два варианта, които са изключително смущаващи.

Кои са те?

Румен Петков: Да се напише правото на гражданина да участва в избора за отделния кандидат за народен представител преференциално. Този начин е само и единствено възможно за преброяване на купените гласове. Защото с този праг на възможност за участие в преференциален вот, няма как да се получи.  Това е само възможност да се броят купените гласове. И това е политиката на ГЕРБ и на ДПС, да се броят купените гласове.

Да, разбирам Ви. По отношение на машинното гласуване, което беше отложено за след местните избори, какъв е Вашият коментар? 

Румен Петков: Специално за машинното гласуване, трябва да се направи сериозен анализ. Първо - откъде могат да се закупят машините. Второ - кой може да ги достави и трето - как може да се гарантира достъпът до информацията. Аз не съм убеден, че в момента ние сме способни като държава, за такъв кратък срок да закупим машини за гласуване и да бъдат те гарантирани от гледна точка на дискетния вот, от гледна точка на правото на таен вот, от гледна точка на гарантирането и не манипулиране на изборния процес.
Но това се нуждае от много сериозен анализ. Съвсем първоначално бих казал, че такова машинно гласуване, каквото ние предвиждаме, е правено във Венецуела. И във Венецуела е фирмата, която организира и доставя машините. Ако ние ще вървим по този път, трябва да го кажем съвършено ясно. Бих се върнал на Изборния кодекс с това, че народните представители свалиха образователния ценз на участниците в избирателните комисии. Там вече не се изисква образование. Нали сами разбирате, че ние поемаме ангажимента да изпратим в секционните, общинските, районните избирателни комисии не просто хора без образование, а хора, които не могат да четат, не могат да смятат, не могат да пишат и не знаят какъв протокол ще подписват. Е, това вече е големият срам за нас.

Нелепо и срамно, наистина. Последен въпрос, г-н Петков. Как виждате представянето на левицата в контекста на предстоящи европейски и местни избори?

Румен Петков: Левицата има големия шанс да се яви консолидирана и да смаже ГЕРБ. Левицата - БСП, защото ние от „АБВ" сме заявили нашата позиция достатъчно ясно и категорично. Дори левицата, разбира се, може да се яви разединена и да се постигне същия резултат, който 10 години държи ГЕРБ на власт. Въпрос на избор, въпрос на почтеност към избирателите.

Социолозите казват, че в момента има паритет между БСП и ГЕРБ, затова Ви зададох този въпрос?

Румен Петков: Социолозите, последните два избора винаги казват, че ще има паритет между БСП и ГЕРБ и накрая Цветанов, с такъв ход изборни инструменти, които бяха приети с последния Избирателен кодекс, печели изборите. Въпрос на избор и въпрос на стремеж на БСП е дали тя иска да отстрани ГЕРБ от власт. Ако иска, ние сме заявили нашата готовност. Ако не иска..., проблемът, моралният, управленският, е в БСП.

Тоест топката за обединението на левицата е в тях, образно казано.

Румен Петков: Да. Топката в момента е в БСП.

Благодаря Ви, г-н Петков.

Румен Петков: И аз Ви благодаря.

*Интервю на Радост Бочукова