SUCCESS & THE CITY: Вержиния Джевелекова
Секция: Интервюта
07 Март 2019 17:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
SUCCESS & THE CITY: Вержиния Джевелекова

/КРОСС/ Жена, майка, важен професионалист. В нея няма суета, а пълна естественост, което вярваме, отваря врати в бизнеса...

Едно от трудните неща на работата ни е срещата с бизнес хора. Ние собствено /сори за русизма/ се имаме за артисти, хора на думите, визията, модата и стила. И бизнесът ни изглежда леко далечен, имагинерен, сложен, да си го признаем. Говорим за големия бизнес, за този с многото обороти, с многото години зад гърба, с иновациите, с погледа в бъдещето, с мелачката си.

Когато решаваме да направим едно много сериозно, но женско, задвижващо разни колелца в мотивационните ни системи интервю този март, и решаваме то да е с ръководителят на отдел "Връзки с обществеността" във Филип Морис България, очакваме среща от дисциплиниращ характер, леко стряскаща дори, обаче срещаме нежност, женственост, сила и много приятен индивидуализъм, за който и до днес се кълнем, че е една от най-важните съставки в сместа на успеха.

Съпруга на Илиян Джевелеков, режисьор на няколко много успешни български филма, майка на сладур, подивял по математика и информатика, Вержиния е в компанията над 23 години, изобщо не се слави с Желязна ръка, нищо, че има Желязна усмивка /просто те обезоръжава в миг, като ти я прати/, изградила е приятен бизнес стил, забързана, но не трескава, суетна, но не дразнещо.

Да си жена с подобен ореол в България е нещо прекрасно, ценим тази харизма, увлича ни този пример, покланяме се пред този начин на справяне, като го проговаряме. В първо лице, единствено, но и множествено число, защото Вержиния вярва в споделените усилия и екипността, в близостта в идеализма, в понятието "заедно" /неслучайно Филип Морис е за трета поредна година носител на титлата "Най-добър работодател"/, следва един НЕтежък, а УВЛИЧАЩ разговор за работата на едно успяло момиче:

V.S.: Вержиния, благодарим за готовността да поговорите с нас и читателите ни. Числото 20 звучи много задължаващо в професионален смисъл, разкажете ни за вашите?
В.Д.: Наистина вече 23 години работя в компанията, почти от зората на нейното създаване в България и съм горда от това. Започнах работа от най-ниското стъпало - на рецепция, като през годините преминах през различни роли и отдели. Пътят, който извървях в компанията, ме научи на много - да разбирам процесите в нашия бранш, да се запозная с много хора и да опозная себе си. Имала съм много удовлетворителни моменти, но и много трудни моменти, разбира се, но винаги съм усещала, че всичко, което правя е смислено и че допринасям за това компанията да бъде предпочитан партньор в корпоративния и публичния сектор.

Ако обаче ми бяха казали, че един ден водещата тютюнева компания ще преобърне изцяло успешния си бизнес и ще анонсираме замяната на цигарите с бездимните алтернативи като основна цел и мисия, може би нямаше да повярвам. Но това е факт и усещането да си част от тази мащабна трансформация в индустрията и в обществото, да работя за промяна на нагласите към бранша и за изграждане на разбирането за по-добър живот без тютюнев дим, е повече от мотивиращо.

Не само новата визия на компанията, но и личният ми опит със спиране на пушенето и преминаване към бездимната алтернатива на нашата компания, ме превърна в посланик на идеята, в която силно вярвам и съм щастлива, че чрез работата си мога да помогна на всички онези пушачи като мен, които не могат да спрат вредния навик, да направят по-добър избор за себе си и за хората около тях.

V.S.: Трансформацията на Филип Морис, а и вашата лична, изглеждат отстрани много сложна задача. Как се справяте с промените в новата среда?
В.Д.: Интересно е да наблюдаваш отвътре как се променя изцяло една толкова успешна и мащабна международна компания със 170-годишна история. Преобръщаме изцяло бизнес модела и трансформираме организационната структура, променяме методите на работа, отношенията и начина на вземане на решения по подобие на технологичните компании и „стартъпите", имаме проекти за промяна на начина си на работа и мислене и на управление на хората в новата среда.

V.S.: В момента сте Мениджър връзки с обществеността. Как се възприемат посланията ви от обществото?
В.Д.: Най-лесно се комуникират добрите каузи и големите идеи. Нека ясно да кажа, че най-добрият вариант е никой никога да не започва да употребява тютюн. А за тези, които са пушачи - да спрат пушенето и на употребата на тютюн, като цяло. Но, днес имаме технологии, иновативни подходи и научни доказателства, като новите революционни продукти без дим, които са по-добра алтернатива от доказано вредното удоволствие от употребата на традиционните цигари. Това ние комуникираме с онези пушачи, които не могат да се откажат и искат да продължат да ползват тютюн. Радваме се, също, че можем да комуникираме добрите резултати по света, че бездимните решения са вече в 44 страни по света и че над 6,6 милиона са пушачите са спрели цигарите и са избрали иновативното ни устройство за нагряване на тютюн.V.S.: Ние, жените, как и колко можем да допринесем за Мисията Бъдеще без дим?
В.Д.: Вярвам, че ролята на жените при всяка голяма промяна в обществото е особено важна, защото именно на женската ни природа е присъщо да сме адаптивни, интуитивни, да умеем да увличаме и да сме носители на идеята за нов и по-добър живот.

Филип Морис обръща сериозно внимание на женския потенциал в компанията. А аз самата работя в екип от няколко вдъхновяващи и енергични жени, които се присъединиха с нов начин на мислене към изпълнението на визията ни за свят без тютюнев дим. Екипът ме вдъхновява, кара ме да се променям и да вярвам, че мисията ни ще е успешна.

Към момента на глобално ниво 35% от ръководните длъжности във Филип Морис Интернешънъл са заети от жени като целта ни е до 2022 година този процент да се увеличи до 40. Признание за добрите ни практики за преодоляване на неравнопоставеността между половете е получения международен сертификат за равностойно заплащане от фондацията „EQUAL-SALARY".За да окаже допълнителна подкрепа на жените, компанията предоставя редица предимства на майките, като гъвкаво работно време, програми за подкрепа на родители и други придобивки. Част от глобалните ни инициативи за постигане на баланс са подкрепата от Филип Морис Интернешънъл за Международната мрежа за двойна кариера , която подпомага семействата на служители, временно алокирани в чужбина, да реализират кариерата си, възможности за натрупване на опит на други пазари, обучения и личностни планове за кариерно развитие на жените на високи позиции.

В този ред на мисли, ТУК Мариан Залцман, старши вицепрезидент „Глобални комуникации" във Филип Морис, каза защо мисли, че промяната за жените на работното място е отдавна закъсняла.
V.S.: Понякога ни се вие свят от предизвикателствата пред модерната жена, особено на ръководна позиция - да умее да "жонглира" между личния и професионалния живот, да управлява умело ситуациите в офиса, да развива хората в екипа си, да поддържа семейното щастие, да е в хармония със себе си и да изглежда добре... Една работеща рецепта от вас?
В.Д.: Може би едно нещо все още не успявам да изпълня лично аз - да разграничавам напълно личния от професионалния живот. Семейството ми е най-скъпо и важно, но често ме подсещат да „забравя" да ги менажирам, както правя в работата. А аз им „напомням", че прекарвам повече време на работа, отколкото вкъщи. Но с времето се научих да изслушвам повече и вкъщи, и колегите си, да съм търпелива и подкрепяща, да отдавам нужната обич и грижа. Вярвам, че удовлетвореността от работата и разбирателството в семейството са взаимно свързани и само когато и двете неща вървят добре, има щастие. А двигател за добро състояние и в двете посоки се нарича промяна - промяна, която да създаваме отвътре.

V.S.: Най-чистото вдъхновение? Най-отличимото щастие?
В.Д.: Наскоро участвах в дискусия по темата за щастието на служителите. Замислих се кога съм била най-щастлива и какво ми носи удовлетвореност на работа. И открих, че сега съм толкова щастлива, колкото бях и когато започнах в компанията на рецепция. Щастието е субективно и не зависи от позицията или възнаграждението. Това, което вярвам, че прави екипа ни щастлив е възможността за израстване и преминаване през различни роли, участие в динамични проекти, поемане на нови отговорности и рискове, възможност за инициатива и вземане на решения. Това, което е важно при нас е, че можеш да изразяваш свободно идеите си и да ги реализираш, като получиш подкрепа. Смятам, че водещите компании днес се стремят да прилагат същите модели за постигане на щастие като в семейството - всеки има нужда да се гордее с това, което прави, да бъде оценяван, уважаван, признаван, да има свободата да се изявява, да получава грижа и подкрепа. Опитвам се да се водя от същите тези ценности, за да съм щастлива, както в семейството си, така и в офиса и да мотивирам екипа си да дава най-доброто. И никога не пропускаме да се забавляваме и да се смеем - ключ към щастието.

V.S.: За вас вдъхновението и мотивацията едно и също ли са? И откъде извират?
В.Д.: Трудните задачи, сложните казуси, нестандартните решения, смелите идеи, бързата и динамична работа, усмихнатите колеги, работата в екип - почти всичко, което изредих, се случва непрекъснато в нашата компания.

V.S.: Как си почивате? Сама, с приятели или семейството?
В.Д.: Трудно ми е да дефинирам „почивка". Тя има различен облик в различни периоди от живота ми. Но, да, всички тези начини са верни.

V.S.: Какво й е най-хубавото на комбинацията: Ръководител на ключов отдел в компания, лидер на пазара, и в същото време Майка и Съпруга на един от най-добрите, респективно заети, български филмови режисьори?
В.Д.: Приемам тази комбинация като съдба, а съдбата е нещо, което се случва на човек, без негова намеса. А това, за което питате, е плод на работа, постоянство и взаимна подкрепа. Винаги, обаче, работата на артистите е по-вдъхновяваща, любопитна и емоционална. И в този смисъл се чувствам привилегирована да бъда индиректно въвлечена и в процеса на създаване на кино от съпруга ми, Илиян, и да го подкрепям, а и мнение да давам. Много сложен и дълъг процес е филмопроизводството. И когато резултатът е успешен, както са филмите "Вездесъщият" и „Love.net", тайничко се радвам, че съм била косвено част от тях.

Материалът е изготвен с подкрепата на Филип Морис България.