Все още има неравенство в заплащането между мъже и жени
Секция: ИКОНОМИКА
08 Март 2019 10:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Все още има неравенство в заплащането между мъже и жени

/КРОСС/ Аз бих искала да кажа, че през последните години параметрите, които характеризират неравенството на пазара на труда по пол, бележат напредък, но този напредък е бавен, а при някои от показателите дори са наблюдава застой. Заетостта при жените нараства, безработицата намалява и това се дължи най-вече на устойчивото развитие на икономиката, на дефицита на висококвалифицирани кадри, които доведоха до по-висока заетост. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" и рубриката „Чети етикета" Виолета Иванова от КНСБ. Това намаление на различието в заплащането между мъже и жени най-вече се дължи на увеличение на работната заплата през последните години и то най-вече в нискоквалифицираните отрасли, където жените доминират, добави тя. Проблемът е в това, че в началото на трудовата си кариера, жените заедно с мъжете тръгват с горе-долу еднакви стартови заплати - 6.9 процента е една добра разлика между двата пола. С нарастването на възрастта обаче, периодът, в който жената прекъсва трудовия процес, тази разлика нараства до 20 процента, каза още Иванова. Това е във възрастовата граница между 35 и 44 години, каза още представителката на КНСБ.

Заплащането много зависи от длъжностите, на които са назначени лицата и големината на компанията. В България близо 92 процента от целия бизнес, от всички предприятия, са микропредприятия, което означава, че те са до 9 човека, след което имаме още около 6-7 процента малки и средни предприятия и големите предприятия, които дават големите заплати - те са около 1.1 процента от всички наши предприятия. Това каза от своя страна Росица Стелиянова от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Разликата в заплащането между мъжете и жените се получава и заради това, че има професии, които дамите много по-рядко приемат - като например IT специалистите повечето са мъже. За съжаление като че ли жените не кандидатстват много за такива специалности в техническите университети, каза още представителката на АИКБ.

Представянето въобще в професионалната сфера, в бизнеса първо много зависи от индивидуалните качества и възможности на съответните хора, в зависимост от това мъже-жени. Така че през последните години има много направени реформи в тази област за насърчаване на равните възможности на жените и на мъжете. Това каза от своя страна Сениха Рюстем от Асоциацията на жените предприемачи в България.