Как ни манипулират на летището?
Секция: Туризъм
10 Март 2019 17:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как ни манипулират на летището?

/КРОСС/ От обикновена транспортна спирка в началото, летищата се превърнаха в място, където спокойно може да изкараме няколко часа без да ни доскучае. Те се проектират така, че пътниците да се чувстват комфортно в тях (както и да похарчат там малко повече пари, отколкото възнамеряват). Ето и някои от триковете, които използват.

Гледка към пистата

Таблата и указателните табели са много, но още по-лесно за пътниците да се ориентират на летището е, ако виждат къде е гейтът им и пистата. Затова все повече летища залагат на това пътниците да имат видимост към нея, веднага щом минат проверките по сигурността.

Шрифтът не е случаен

В 75% от летищата по света използват Helvetica, Frutiger, и Clearview - безсерифни шрифтове, които са по-изчистени и спомагат за по-бързо разчитане на написаното. Големината на буквите също е важна, за да могат надписите на табелите да се виждат отдалеч.

Повече изкуство

Скулпторите на входа на терминалите например не са случайни - освен че придават характер на мястото, те са също и указателните табели. Когато ги видим, се ориентираме къде се намираме. 

"Златното време"

Това са минутите или часовете, които прекарване на летището, след като сме минали всички проверки. Тогава пътниците са спокойни и нямат друго за правене, освен да обиколят магазините и да похарчат пари.

Разположението на магазините

В голяма част от летищата по света зоната за пазаруване се намира след проверката по сигурността, а за да стигнем до гейта си, просто няма друг начин, освен да минем през нея. Проучване на консултантската компания Intervistas показва, че duty-free зоните, при които пътеките обикалят през тях, генерират около 60% повече печалби от другите.