Кремъл след масовите протести: Целта ни не е да блокираме интернет
Секция: Русия
11 Март 2019 16:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кремъл след масовите протести: Целта ни не е да блокираме интернет

/КРОСС/ След като хиляди руснаци излязоха вчера на демонстрации, Кремъл заяви, че със законопроекта за "суверенен интернет" не цели да блокира мрежата в Русия. Законопроектът предвижда в името на борбата срещу заплахите в киберпространството руските сайтове да не използват чуждестранни сървъри. "Всички подкрепят свободата на интернет: авторите на законопроекта, администрацията на президента и правителството. Никой не е привърженик на идеята за блокиране на интернет или за ограничаване на възможностите за работа в мрежата", заяви на пресконференция говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Хиляди хора обаче излязоха да протестират срещу законопроекта, който определят като цензура и опит за изолиране на Русия от останалия свят. По данни на организаторите на протестните прояви в Москва в тях са участвали 15 000 души.

"Демонстрантите не се страхуват от възможността някой отвъд океана да блокира достъпа им до интернет, а всъщност точно от това трябва да се опасяват. Мерките, които предприема властта, целят именно да бъде създадена гаранция, че нашите граждани няма да бъдат засегнати от подобно блокиране", изтъкна още говорителят на Кремъл. Вчерашният московски митинг за свобода на интернет събра повече участници от протестите срещу миналогодишната реформа, вдигнала пенсионната възраст в Русия, отбелязва междувременно "Комерсант".Федералните издания описват и коментират неделните акции под наслов "Против изолацията на рунет" - руския сектор от световната мрежа, състояли се в Москва, Хабаровск, Воронеж и други градове. Участниците протестираха срещу неотдавнашните инициативи на парламента - законопроекта за "суверенен интернет" и въвеждането на отговорност в случай на изразяване на "явно неуважение" към органите на властта. Организатори от Либертарианската партия и Дружеството за защита на интернет заявиха на протеста в Москва, че виждат в тези закони част от държавната стратегия за затягане на контрола над интернет, разработена според тях вследствие на гражданските протести от 2011-2012 г., разказва "Комерсант".

Изненадващо за самите оратори митингът в Москва стана най-голямата протестна акция от последните години в Русия - по данни на доброволци от проекта "Белий счьотчик" ("Белият брояч"), на бул. "Сахаров" са излезли 15 хиляди души - повече, отколкото на митинга в защита на месинджъра Телеграм (12 300) и на комунистическия протест срещу пенсионната реформа (12 хиляди). Полицията преброи 6500 участници в митинга, посочва вестникът.
"Комерсант" напомня повода за протестите. През февруари Държавната дума прие на първо четене законопроект, разкритикуван преди това от експерти на правителството в Москва и от Сметната палата на Русия. Той предвижда в страната да се формира инфраструктура, "осигуряваща работоспособността на руските интернет ресурси при невъзможност да бъдат свързани" със сървъри в чужбина. Внесен през декември от група парламентаристи начело със сенатора Андрей Клишас, проектът веднага бе наречен "закон за суверенен интернет". Тези дни Държавната дума прие окончателно закон срещу фалшивите новини и срещу проявите на "явно неуважение" към властта, които ще се наказват с глоби до 100 хил. рубли при първо и 200 хил. рубли при повторно нарушение или с арест до 15 денонощия.

Органите на реда не съобщиха за арести на вчерашния московски протест, но според мониторинговия сайт "ОВД-инфо" са задържани най-малко 28 души - 15 преди акцията и още 13 след нея, пише опозиционният "Новая газета". "Закопчаха ги, както обикновено, без обяснения - мъже, жени, възрастни хора. Някои бяха удряни силно, докато ги задържаха. Трима бяха откарани от районните управления с бърза помощ", допълва вестникът.

Организаторите предупредиха, че след приемането на "закона за автономен рунет" властите ще блокират някои ресурси и криптирания трафик като цяло - например Ви Пи Ен каналите. Но докато рунет е физически свързан с глобалната мрежа, ще се появяват средства за заобикаляне на блокадите. Но интернетът в Русия ще стане по-бавен и по-скъп, пише "Московский комсомолец".

Според електронния в. "Политика сегодня" протестиращите "играят по свирката на либералните активисти, които им внушават, че на Запад интернет бил по-свободен, отколкото в Русия. Всъщност обаче в Германия, Великобритания, САЩ и други демократични страни действат доста сурови закони, ограничаващи свободата в мрежата, каквито няма у нас" - в Руската федерация.

"Законът за суверенен интернет изобщо не ограничава потребителите в Русия - на първо място той защитава руския сегмент от световната мрежа ако САЩ вземат решение да изключат Русия от интернет", заявява пред онлайн изданието "ФАН" Александър Малкевич, председател на комисията по развитие на информационното общество към Обществената палата на Русия.Руското общество вече определи закона като пореден опит за спускане на "желязна завеса". Властите в Русия впрочем планират тестово да изключат страната от глобалната мрежа до 1 април, отбелязва "Век".

"Благодаря на всички участници - за нашия екип това стана признак, че трябва да продължим дигиталната си съпротива", цитира изданието приветствие от Павел Дуров - автор на твърде популярния в Русия месинджър Телеграм, преследван от властите след отказ да им предостави криптираните данни на потребителите.

"Век" нарича "дори абсурдно поведението на правоохранителите в някои епизоди" от вчерашните протести в Русия.

Както разказа в Туитър известният опозиционер Алексей Навални, точно преди началото на митинга (в Москва) полицаите обявиха балончетата за безпилотни летателни апарати, за чието използване се иска лиценз. В резултат на което обикновени въздушни балончета бяха иззети и натоварени в полицейски автобус.

"Сиреч те арестуваха въздушни балончета. Най-доброто название за путинския режим естествено не е "кървав", а "глупав", резюмира Навални.