Руският парламент одобри нови глоби за обиди срещу властта
Секция: Русия
13 Март 2019 20:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руският парламент одобри нови глоби за обиди срещу властта

/КРОСС/ Горната камара на руския парламент одобри глоби за лица, които обиждат властта или разпространяват фалшиви новини в интернет, като пренебрегна предупрежденията от критици, че мярката може да отвори пътя към пряка държавна цензура върху инакомислието, предаде Ройтерс.Текстовете, които трябва само да бъдат подписани от президента Владимир Путин, за да станат законни, получиха широка подкрепа в горната камара, въпреки че хиляди хора участваха в улични протести срещу затягането на ограниченията върху интернет, отбелязва агенцията.

Съветът на федерацията прие два закона за блокирането в интернет на материали, оскърбяващи обществото, държавните символи и институции на властта в Русия, и на недостоверни и изопачаващи фактите новини.

Първият текст предвижда глоби до 100 000 рубли (1525 долара) за демонстриране на "грубо неуважение" в интернет към държавата, властите, обществото, руското знаме и конституцията. Повторни нарушения могат да се наказват с арест до 15 дни.

Вторият документ дава на властите право да блокират сайтове в интернет, ако те не спазват искания да отстранят информация, която държавата сметне за фактологически невярна. Физически лица могат да бъдат глобявани до 400 000 рубли (6100 долара) за разпространяване на фалшива информация онлайн, която предизвиква "масово нарушаване на обществения ред".

Депутатът Андрей Клишас от партията "Единна Русия", който е един от авторите на законопроектите, даде като пример фалшиви съобщения, които значително преувеличили броя на жертвите на фаталния пожар в търговски център в Сибир м.г. Това според него показва необходимостта да се води борба срещу фалшивите новини.

Руският Съвет за човешките права и група от над сто писатели, поети, журналисти и правозащитници призоваха вчера горната камара на парламента да отхвърли законите. Видни личности от сферата на културата публикуваха открито писмо, в което посочват, че законопроектите са неконституционни и представляват "открито въвеждане от управляващите на пряка цензура в страната".Кремъл отрече новите закони да представляват цензура. "Нещо повече, сферата на фалшивите новини, обиди и др., се регулира доста твърдо в много страни по света, включително Европа, затова е необходимо да направим същото и в нашата страна", каза президентският говорител Дмитрий Песков.