Все още не ясно дали пакет „Мобилност 1“ ще се гласува отново
Секция: ПОЛИТИКА
15 Март 2019 08:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Все още не ясно дали пакет „Мобилност 1“ ще се гласува отново

/КРОСС/ "Има проектопредложение пакет „Мобилност 1“ да се гласува отново на 27 март, но то не е прието, така че не може да се каже, че ще бъде гласувано", каза за Дарик евродепутатът Петър Курумбашев. Председателският съвет, който ще го разгледа, ще се състои на 21 март и тогава ще има яснота.

"Предложено е да съществува в т. нар. проекто-дневен ред. Факт е, че досега това предложение не е влизало в проекто-дневния ред и само е било обсъждано на председателски съвет, но досега решението беше отлагано, тоест нито приемано, нито отхвърляно. Сега е включено в проекто-дневния ред на сесията, която се пада на 25-28 март. От друга страна, това проектопредложение за дневен ред не е прието, така че, не е коректно да се каже, че ще бъде в дневния ред, както е предложено, точно на 27 март", посочи евродепутатът.

"Това, че съществува като проектопредложение е неприятен факт. От друга страна, не е задължително т. нар. председателски съвет да одобри дневния ред във вида, в който е предложено. Има много случаи, в които така предложеният дневен ред неща са били приемани, други са били отхвърлени или пък има добавени нови предложения. Този председателки съвет ще се състои на 21 март и там всъщност ще разберем дали ще влезе за последната сесия на март в Страсбург", обясни Курумбашев.

Няма информация кой е внесъл предложението да бъде гласувано, каза той: "За нас е интереснодали основните политически сили ще си променят позициите или ще ги запазят, тъй като при досегашното разпределение на позициите на различните политически сили това предложение не събираше гласове, за да влезе в пленарна зала. Много е важно да няма промени на някоя от сериозните политически сили в наша вреда".

"Ние трябва да сме готови, разбира се, и за други два момента - ако все пак надделее мнението да се гласува в пленарна зала, ние да се опитаме като евродепутати вътре в самата зала, когато в понеделник се обсъжда дневният ред, да внесем предложение отново да не се гласува. Това е възможно технологично да се направи. И второто нещо, ако не мине и това предложение, да си внесем нашите предложения за пленарна зала. Те могат да се внасят с повече от 38 подписа. И съответно, когато се внесат тези прочути три проектопредложения, да ги има и нашите предложения, така че те да бъдат гласувани, като те пък ще отстояват нашата позиция", обясни ще евродепутатът Петър Курумбашев.