Адвокат: „Артекс“ се ползват с политическа подкрепа
Секция: ПОЛИТИКА
23 Март 2019 11:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Адвокат: „Артекс“ се ползват с политическа подкрепа

/КРОСС/ "Артекс" се ползват с политически протекции. Доказателството е, че те нямат валидно строително разрешение. Това каза пред bTV Никола Вапцаров, адвокат и член на инициативния комитет "Лозенец", който се бори срещу строителството на небостъргача.

"От две години протестираме активно. Имахме шест протеста със затваряне на "Черни връх", пускахме жалби до абсолютно всички институции. Всички са уведомени за този случай, но всички си измиват ръцете с писмото на Йовев и с тази интерпретация на закона, която като юрист смятам, че е абсолютно погрешна и незаконна", още юристът.

Според него, 99% от хората се обезвериха от цялата ситуация. "Останахме една шепа хора, които казахме, че ще изчерпаме докрай всички легални възможности, които имаме, преди да се откажем", допълни той.

Адвокатът поясни, че има разследване срещу Валентин Йовев за престъпление по служба и превишаване на служебни правомощия, тъй като не е упълномощен от министър да дава такива тълкувания.

Стана ясно, че ДНСК отново ще проверява законността на тази сграда.

"Загубих доверие в способностите на ДНСК да предприемат адекватни действия, защото през годините са доказали, че нямат капацитета и желанието да се справят с проблемите с презастрояването. Това важи за цяла България. Нежеланието на институциите да изпълняват задълженията си по закон доведоха до това. Затова и сме завели дело в Административния съд заради бездействието на ДНСК", обясни още адвокатът.

Той изрази надежда заради обществения натиск този път ДНСК да си свърши работата и проектът да бъде преработен.

"Аз не съм против високите сгради, но на този небостъргач не му е там мястото. Законът не го позволява и трябва да сме равни пред него", заключи Никола Вапцаров.