Вредните храни убиват повече от цигарите
Секция: Здраве
08 Април 2019 08:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вредните храни убиват повече от цигарите

/КРОСС/ 11 милиона души годишно умират преждевременно от нездравословен хранителен режим. Това показва изследване, чиито резултати са публикувани в медицинския и научен журнал The Lancet.

Според проучването всекидневният ни начин на хранене е по-голям убиец дори от тютюнопушенето и има пряка връзка със смъртта на всеки пети човек по света. Солта - независимо дали в хляба или в обработените меса, е най-големият виновник за повечето смъртни случаи.

Учените смятат, че не затлъстяването, а нездравословните храни увреждат сърцето и причиняват рак. След солта най-много съкращава живота липсата на пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. Учените посочиха, че най-пагубните хранителни навици са свързани с прекомерната употреба на сол, както и липсата на плодове в менюто ни. Липсата на фибри и Омега-3 също може да доведе до смърт.

По-голямата част от регистрираните смъртни случаи, свързани с хранителните навици, са причинени от сърдечно-съдови заболявания. Солта е най-големият убиец, подчертаха експертите. Резултатите от изследването показват, че хората не ядат ядки, а те допринасят за здравословен и по-дълъг живот.