Специалисти намериха отговор за странен сигнал от космоса
Секция: Наука
13 Април 2019 16:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Специалисти намериха отговор за странен сигнал от космоса

/КРОСС/ Астрономи от университета на Арканзас регистрираха необичайно рентгеново лъчение и го обясниха с раждане на магнетар, съобщи Физ.орг.

Необичайният обект се е образувал вследствие на сливане на две неутронни звезди. Според учените подобни събития се случват 20 пъти годишно в космическо пространство с обем 1 млрд. куб. светлинни години. Специалистите са анализирали данни, събрани от телескопа "Чандра". Те показали изригване на рентгенови лъчи в галактика, която се намира на разстояние 6,5 млрд. светлинни години от Земята. Характеристиките на променящия яркостта си обект съответствали на онова, което се наблюдава при сливане на две неутронни звезди, които пораждат също гравитационни вълни и гама лъчение.
Специалистите изключили други възможни източници на рентгеново лъчение и стигнали до извода, че изригването е породено именно от сблъсъка между двете неутронни звезди. Еволюирането на сигнала, който затихвал по особен начин, навело на мисълта за формиране на магнетар, като енергията на магнитното му поле се изразходва за радиация.

Магнетарът е разновидност на неутронна звезда, която притежава рекордно по силата си магнитно поле. Диаметърът на тези обекти е 20-30 км, но масата им е по-голяма от слънчевата.
Експлозията на магнетара SGR 1806-20, отдалечен на 50 000 светлинни години от нашата планета, предизвика относително силна йонизация в горните слоеве на земната атмосфера.