Наплив от посетители в Деня на отворени врати в АЕЦ Козлодуй
Секция: ИКОНОМИКА
13 Април 2019 17:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Наплив от посетители в Деня на отворени врати в АЕЦ Козлодуй

/КРОСС/ Как се управляват ядрените блокове, какъв е мащабът на турбогенераторите, какви хора са специалистите, гарантиращи с труда и знанията си безопасната и надеждна работа на АЕЦ "Козлодуй"? Това бяха само част от въпросите, чиито отговори лично научиха посетителите в Деня на отворени врати, който се проведе в атомната централа на 13 април.
Най-голямото българско електропроизводствено предприятие, осигуряващо една трета от електричеството у нас, посрещна стотици гости на различна възраст от страната и чужбина. 529 души видяха АЕЦ "отвътре" с помощта на експертите от атомната централа, които поеха ролята на техни водачи и им разказаха за спецификите на технологичните процеси, за мерките, гарантиращи безопасната и надеждна работа на ядрените мощности, за екологичната роля на атомната енергетика, работеща при нулеви въглеродни емисии и даваща принос в борбата с глобалните климатични промени.
Денят премина в отлично настроение и с много усмивки. Най-малките искрено се радваха на цветните балони и знаменца с логото на централата. За по-големите пред Информационния център на АЕЦ специалистите от отдел "Радиоекологичен мониторинг" показаха как се замерват различни параметри на околната среда, а огнеборците от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - АЕЦ "Козлодуй" демонстрираха бързо гасене на пожар.

По традиция, в този ден специално внимание бе отделено на двама от посетителите - най-младият и най-възрастният. Това бяха Калина Томова, на 1 година, и 80-годишният Тодор Младенов - и двамата от София. Проявата потвърди положителната тенденция за висок интерес към централата от страна на децата и младежите - на 13 април те бяха близо 40% от гостите.
В стремежа си за открито и пълно представяне на своята дейност пред обществото, АЕЦ "Козлодуй" вече 25 години организира Дни на отворени врати - за първи път това става на 9 октомври 1994 г. През това време в рамките на инициативата лични впечатления за единствената българска атомна централа са получили близо 17 000 души.