"Оркестър без име" остава любим филм на поколения българи
Секция: КУЛТУРА
14 Април 2019 07:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Оркестър без име" остава любим филм на поколения българи

/КРОСС/ Днес ще се върнем в 80-те години на миналия век за да ви разкажем за любимия на поколения българи филм „Оркестър без име", гледан от над 2 милиона зрители. Лентата е заснета през 1980 и 1981. През 1982 г. е премиерата на филма. Сюжетът разказва за четирима мъже с различни професии, които събира музиката, а мечтата им е да завладеят престижните сцени. Режисьор на филма е Людмил Кирков, сценарият е на Станислав Стратиев. Ролите са в изпълнение на Георги Мамалев, Павел Поппандов, Филип Трифонов, Велко Кънев, Катерина Евро, Мария Каварджикова. сценарият е писан специално за тях и затова е решено да останат с истинските си имена. Кастинг е имало единствено за ролята на певицата Рени, спечелен от Катерина Евро.

Според Николай Николаев, който изпълнява ролята на италианеца Джани Леопарди, филмът е толкова успешен заради това, че режисьорът успява да направи от актьорите съавтори на филма. „Оркестър без име". Освен че са добри приятели, Велко, Павел, Филип и Мамалев притежават и чувство за хумор, което няма граници. По време на снимкитете си правят страхотни номераи въобще целият снимачен процес си е още една много смешна комедия. За актьорът Георги Мамалев участието му в Оркестър без име е бил изключителен късмет за него.

"Оркестър без име" излиза на екран 1982 г. и същата година печели две награди на Съюза на българските филмови дейци: отличието за режисура е връчено на Людмил Кирков, за музика - на Борис Карадимчев. Гледан е от над 2 млн. зрители, Павел Поппандов твърди, че всички българи зад граница го имат на касета или на дивиди.През лятото на 1993 г. Станислав Стратиев написва "Оркестър без име 2" - продължение на комедията, в което проследява живота на героите си след 15 години.Но пари за българско кино вече няма и в интервю писателят заявява: "... От днес тръгвам с босилек и менче да търся допълнителни средства." Тъй като и четиримата музиканти са емигранти в Германия, има идея за копродукция и участие на немски пари и актьори."Културата днес е като оркестъра на "Титаник", който свири, докато корабът потъва. А когато корабът потъва последното нещо е грижата за актьорите".

Филмът Оркестър без име се помни и с емблематичните песни „Оставаме", в изпълнение на Маргарита Хранова и „Нашият град" на група „Тангра". Част от лентата е снимана в град Айтос, заради близостта му с Южното Черноморие. Основните снимки са в Слънчев бряг, Черноморец и Дюни.