Банко Банков е новият носител на националната награда за драматургия "Иван Радоев"
Секция: КУЛТУРА
14 Април 2019 14:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Банко Банков е новият носител на националната награда за драматургия "Иван Радоев"

/КРОСС/ В Плевен връчиха националната награда за драматургия "Иван Радоев". Носител на голямото отличие стана на Десетото издание е Банко Банков за пиесата му "Под южния кръст".

Конкурсът е организиран от Министерството на културата и община Плевен и е посветен на сезон N100 на Драматично-кукления театър "Иван Радоев". В него участваха 45 автора. Голямата награда журито с председател проф.Венета Дойчева присъди на Банко Банков. Връчи я кметът Георг Спартански: "Плевен е общината в България от 265 общини, която дава за култура най-много средства. Не е лесно да се правят такива културни събития и конкурси".

Отличеният автор Банко Банков: "Прекрасни актьори, прекрасен театър, великолепен директор. Кой български театър поддържа такъв конкурс? Много се радвам, че продължавате така да държите високо знамето".

Известният плевенски журналист Валери Какачев получи Специалната награда за плевенски автор за комедията "Стари мускетари". Директорът на театъра Васил Василев: "Моята искрена мечта е реализирани пиеси, не само написани".

На снимката: Покойният Иван Радоев, на чието име е учредена наградата за драматургия