Весела Лечева: Няма разцепление на БСП
Секция: ПОЛИТИКА
15 Април 2019 10:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Весела Лечева: Няма разцепление на БСП

/КРОСС/ "Няма разцепление на БСП, напротив - всеки намери своето представителство в тази листа и смятам, че след това заседание Националният съвет партията ще излезе единно в кампанията за европейски избори" това каза за БНР Весела Лечева - член на Изпълнителното бюро на левицата и заместник-председател на парламентарната група на партията по повод продължилия над 10 часа пленум на партията.

На форума евролистата, предложена от Изпълнителното бюро на партията, беше пренаредена. Корнелия Нинова заяви в своя позиция след пленума, че няма да носи отговорността за явяването на партията на евровота с новата листа.

По думите на Лечева „спазихме всичко, което е разписано като правила и разпоредби в нашия устав".

„Каквото реши Националният съвет, това е валидно за всички членове на нашата партия. Пред мен е листата, която предложи Корнелия Нинова и тази, която избра и Националния съвет. Новите имена са само две! За нас никога не е стоял въпросът с подредбата, освен за водача, защото от първо до 17-то място са хора доказани“, каза тя.

В предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Лечева изказа мнение, че в листата има само ярки личности.

„Това е демократичният подход. Ние не предлагаме готова листа, готова програма. Всичко при нас се случва след дебати, след съответната процедура“.

Лечева си спомни, че е оповестявала позиция, че лидерът на ПЕС Сергей Станишев трябва да се оттегли от евролистата на социалистите, но допълни „ще се съобразя с решението на Националния съвет, при нас винаги е било по този начин“.

На въпроса дали листата е подарък на ГЕРБ, както твърди Станишев, тя коментира:

„Подаръци никой не прави. Нашите опоненти се опитват да омаловажат листата, която ние предложихме на българските граждани, но българската общественост видя безсилието на управляващите. Виждаме и тяхната листа, която им беше спусната. Имаме една цел - да спечелим изборите и да променим порочния модел, по който се управлява държавата. Всякакви спекулации, че БСП е разделена са абсолютно неверни“.

Георги Божинов от Националния съвет на БСП и дългогодишен депутат обаче изрази друго мнение:

„Партиите, които предстои да умрат, не се съпротивляват на грешното, не спорят, съгласяват се с някакъв лидер и предстои да умрат. Така си отиде ДСБ, така си отиде НДСВ, така си отиде СДС. Ние не сме готови да умираме, затова, когато има грешки, когато има неща, с които не сме съгласни го казваме високо и ясно“.

Според Божинов Нинова е допуснала „много сериозни процедурни и други грешки“ на пленума. 

„Ние искаме лидер, който да носи отговорност и при победи, и при загуби. Утре, като спечелим изборите, кой ще носи лавровия венец? Императивно да кажеш „Освен моето друго няма“ е груба грешка! Мисля, че Корнелия е разбрала тази грешка и, ако тя иска да бъде председател на партията, трябва публично да заяви. Партията трябва да бъде много горда с този свой  Национален съвет. Ако някой се опита да каже „тази листа е на Националния съвет и ако загубим изборите трябва да си върви Националният съвет, а пък аз да си остана“, той отново греши!“.