“Kaufland София Полумаратон“ без пластмаса за еднократна употреба
Секция: СПОРТ
15 Април 2019 13:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
“Kaufland София Полумаратон“ без пластмаса за еднократна употреба

/КРОСС/ Полумаратонът на София тази година ще бъде първото мащабно състезание по шосейно, градско бягане в страната, което ограничава използването на пластмаса за еднократна употреба.

Събитието, което ще се проведе на 12 май (неделя) в столицата, ще замени пластмасовите консумативи за еднократна употреба с устойчиви алтернативи. Мярката е израз на съвместните усилия и призив на организаторите на събитието – Спортен клуб "Бегач", Kaufland България и Представителството на Европейската комисия в България, за опазване на околната среда и намаляване разхищението на природни ресурси.

Сред мерките, които се предприемат, са замяна на пластмасовите бутилки за еднократна употреба с рециклируеми картонени чашки, алуминиеви фласки за многократна употреба, разполагане на водни станции в експо зоната и по трасето на полумаратона, използване на дървени прибори и картонена посуда в кетъринг зоната и други.

Устойчивите практики ще бъдат приложени не само по време на самото състезание, но и като част от всички съпътстващи събития, каквито са експото и паста партито в деня преди състезанието, както и безплатните тренировки на 14 април и 5 май (10-11 ч. на паркинга на хипермаркет "Kaufland" до "Пирогов".

Официален партньор на „Kaufland София Полумаратон“ е Екопак България, която ще има грижата да превърне целия рециклируем отпадък от събитието в ценни суровини.

В експо зоната, както и на всяка станция по трасето, ще има разположени контейнери за събиране на отпадъци от опаковки.

С общите си усилия организаторите на “Kaufland София Полумаратон“ искат да покажат, че всички ние сме отговорни за опазването на околната среда, както и че всеки може да даде своя принос и личен пример, включително и чрез подобно мащабно събитие каквото е полумаратонът.

Каузата на състезанието е поредна стъпка в последователната политика на съорганизатора Kaufland България за намаляване използването на пластмаса с минимум 20% до 2025 г. Намаляването на пластмасовия отпадък в България е изключително важна тема, на която трябва да се обърне специално внимание и поради факта, че страната ни се подрежда на предпоследно място в Европа по дял на рециклирания отпадък от опаковки на глава от населението (данни на "Евростат").

Освен мерки за опазване на природата, “Kaufland София Полумаратон“ тази година предлага и ново, изключително атрактивно трасе. Състезателите ще стартират, преминавайки под специална арка, разположена на Орлов мост, и ще финишират, влизайки в стадион "Васил Левски" през маратонския му вход.

Трасето на полумаратона (21,1 км) ще преминава по бул. "Цариградско шосе" и бул. "Брюксел", достигайки до летище София, а последният километър ще бъде в "Борисова градина".

По-късите дистанции, каквито са 5 и 10 км, ще обхващат части от трасето на полумаратона.

В зоната на финала – стадион "Васил Левски", ще се проведат и безплатни лекоатлетически игри и предизвикателства за деца. Те, заедно със специално състезание за ученици, са част от инициативата “RUN4EU", която се организира от "Бегач" в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото на Европейския парламент в България.

Състезанията за ученици са на дистанции от 600 метра до 21,1 км и щафета по цялото трасе на полумаратона.

Всички състезания и игри, част от "RUN4EU", се провеждат в рамките на полумаратона и са безплатни за учениците, като за участие в тях е необходимо предварително записване от родител или учител.

Регистрацията за "Kaufland София Полумаратон" и "RUN4EU" продължава при засилен интерес, като до момента са се записали няколкостотин души, сред които и 250 великобританци.

За "Kaufland София Полумаратон" таксите до края на месец април са промоционални – 9 лв. за 5 км, 39 лв. за 10 км и 49 лв. за полумаратон (21,1 км).

За всички ученици, участващи в "RUN4EU", както и за хората над 60-годишна възраст, участието е безплатно и се изисква единствено регистрация на уебсайта.

Записването е на уебсайта https://sofiahalfmarathon.com/.

Столичният полумаратон и състезанието за ученици се организират от Спортен клуб

"Бегач", Kaufland България и Представителството на Европейската комисия в България в партньорство със Столична община, Бюрото на Европейския парламент в България и клуб "Приорити Спорт".