Средиземноморската диета - заслужава ли си?
Секция: Здраве
26 Април 2019 08:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Средиземноморската диета - заслужава ли си?

/КРОСС/ Средиземноморксата диета… Чуваме непрекъснато от медии и различни специалисти за ползите й за здравето. И все пак въпросът, който най-вероятно ви вълнува е дали е полезна?

Какво представлява средиземноморската диета?

Средиземноморската диета е базирана върху кулинарните традиции на остров Крит в Гърция и южните части на Италия (затова често се нарича и "Критска диета") от 60-те години на ХХ век. По това време хората в тези части на Европа са имали едни от най-ниските нива на хронични заболявания и най-висока средна продължителност на живота в света.

Както може би се досещате, тук не говорим точно за "диета", а по-скоро за цялостен начин на хранене и живот на хората от Средиземноморието. Затова и няма строги правила по отношение на това кои храни са изключени извън диетата.

Фокусът е поставен по-скоро върху това какво трябва да се включи. Това са най-вече растителните храни и полезни мазнини като зеленчуци, плодове, бобови растения, пълнозърнести храни, зехтин, ядки, семена и др. Употребата на свежи билки и подправки е препоръчителна.

Позволени са и умерени количества (само няколко пъти седмично) риба, морски дарове, птиче месо, яйца и млечни продукти като сирене и кисело мляко. Червеното месо обикновено не се препоръчва в средиземноморската диета, или ако присъства, то е в минимални количества (нещо, с което аз не съм съгласен).

Може да се обобщи, че това е диета за хора, които обичат да си доставят удоволствие чрез храната. Важно е всичко да се консумира в умерени количества. Крайните лишения не са препоръчителни. Дори и червеното вино е позволено (отново в умерени количества - около чаша на ден)! Физическата активност и храненето на маса със семейство и приятели също са част от средиземноморския начин на живот.

Как изглежда едно примерно меню?

Обикновено в средиземноморската диета се включват три хранения дневно:

• Закуска: кисело мляко с пресни плодове, овесени ядки и семена;

• Обяд: сьомга с гръцка салата (фета сирене, домати, маслини, краставици и лук);

• Вечеря: постна лазаня с леща и гарнитура от сотирани зеленчуци.

Предимства на средиземноморската диета

• Сравнително лесна за спазване поради големия избор на храни;

• Няма строги правила за изключване на цели групи храни;

• Осигурява сравнително висок прием на витамини, минерали, антиоксиданти, фибри и други важни хранителни вещества;

• Зехтинът, сьомгата и ядките в диетата набавят полезните за сърцетомононенаситени мазнини и омега 3 мастни киселини;

• Пълнозърнестите храни, както и пресните плодове и зеленчуци обикновено отнемат повече време за храносмилане, което предотвратява резки пикове и спадове в кръвната захар;

• На практика в диетата липсва прием на бяла захар, трансмазнини и рафинирани храни;

• Ползите за здравето й са добре документирани от редица научни изследвания - диетата намалява риска от сърдечни заболявания, диабет тип 2, Алцхаймер, Паркинсон и др.

Недостатъци на диетата

• Не се казва нищо за големината на порциите, а се споменават единствено думи като "умерен прием";

• Приемът на протеин е нисък (около 15%), което не я прави подходяща в съчетание със силови тренировки;

• Ниската консумация на червено месо и яйца може да доведе до недостиг на хранителни вещества (например желязо и холин);

• Ядките, зехтинът, пресните плодове и зеленчуци, рибата и морските дарове са сравнително скъпи за българския стандарт.

 

И от всичко казано дотук изглежда, че средиземноморската диета е добра опция за тези от вас, които просто искат да поддържат добро здраве. Но ако целта ви е отслабване и искате наистина сериозни резултати, тази диета не е подходяща за вас. Както знаете горенето на мазнини е точна наука и количествата ни интересуват - "умерен прием" от това или онова не ни казва много.

Освен това, ако тренирате с тежести, приемът на протеин от едва 15% е крайно недостатъчен. Протеинът ще осигури на тялото ви необходимите аминокиселини, за да постигнете добри резултати.