Емануил Паташев: Днес е втори Великден за България
Секция: Православие
05 Май 2019 10:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Емануил Паташев: Днес е втори Великден за България

/КРОСС/ „Днес е особен ден, определян като исторически. Това е може би втори Великден за България“, каза за БНР Емануил Паташев - генeрален секретар на „Каритас“-България.

„Това не е посещение, а поклонничество. Поклонничество по смисъла на вярата, единството и мира. Вярата, защото той е духовен лидер. Единството - нещо, за което той не един път е говорил. Не на последно място мирът - България е една толерантна държавата. Не случайно е избрано и мястото за последното събитие за мир между четирите храма – на православната църка, на католическата, джамията и синагогата. Идвайки, аз вярвам, че той наистина ще ни покаже на практика как можем да живеем в мир, защото мирът не е само липсата на война, а това е мирът между нас, мирът така, че да се познаем различни. Всички ние сме създадени по Божия образ и подобие и би трябвало да живеем в мир“, коментира Паташев в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

Според него папа Франциск идва в страната ни не защото има някаква опасност на нашата територия. Той тръгва по стъпките на Папа Йоан XXIII, който отваря България за католическата църква, подчерта той.

Емануил Паташев припомни посланието на папата – да не забравяме хората в нужда.

„Вярата трябва да се живее, но не да се живее самостоятелно“, отбеляза още генералният секретар на „Каритас“-България