Преглед на вестниците
Секция: Преглед на печата
08 Май 2019 08:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преглед на вестниците

/КРОСС/ "България продължава да пропада по свободата на слово", информира "Сега", позовавайки се на данни от международен доклад по темата. Става дума за Индекс на устойчивостта на медиите, изготвян от базирана в Съединените щати организация.

"Европейската комисия може да накаже България заради такса "смет", пише още "Сега". Страната все още е далеч от въвеждане на принципа "замърсителят плаща".

"И министър Порожанов с апартамент на смешна цена", информира "Труд" на първа страница. Платил е пет пъти под пазарните цени за жилището си в престижен столичен квартал, пояснява вестникът и допълва, че придобива и два гаража, като единият е без пари.

"24 часа" предоставя място на различни мнения "за" и "против" визитата на папа Франциск у нас. Университетският преподавател проф. Владимир Градев коментира, че патриархът е можел да застане до Франциск на молитвата за мир. Според Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний визитата е показала колко много българите се нуждаят от гласа на църквата.

"Земя" цитира Негово светейшество патриарх Неофит "По отношение на вярата компромиси не може да има!".

"Държавата плаща 80 процента от щетите на пострадалите от градушка", съобщава "Монитор" на първа страница. Комисия ще оценява пораженията върху реколтата, обезщетенията ще се изплащат по възможно най-бързата процедура.

"Монитор" информира и за прогноза на БАН, според която тази година износът ни ще расте. По-ниските цени на парични преводи в евро са за сметка на по-високите такси на банките, пише още в доклада на икономистите от БАН.

"Още 44 години лазим към Европа", пише "Труд". Причината е твърде слабият икономически растеж, нужни са ни поне 5 на сто на година. Европейската комисия намали прогнозата си за Брутния вътрешен продукт на страната.

София е номер едно по арестувани малчугани, пише "Телеграф". 8100 хлапета са на отчет в Детска педагогическа стая. Децата крадат и за да си купят таблет, разказват полицаи.

"Дума" пише "Закриват Националния център по наркомании". Част от работещите там се пренасочват към националната експертна лекарска комисия.

Социалният антрополог доц. Васил Гарнизов подчертава,в интервю за "24 часа", че е трудно разбирателството в жилищните блокове, където се смесиха хора от старата средна класа с представители на новата заможна част от обществото. "Днес е рядкост в един блок да живеят хора от едно и също съсловие, със сходна култура, които да решават общите си проблеми цивилизовано", коментира Гарнизов по повод идеите, предлагани от неправителствена организация за управление на общата етажна собственост.