Предстоящи събития на 9 май
Секция: Предстоящи събития
09 Май 2019 07:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития на 9 май

/КРОСС/ София.
От 09.00 часа президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще участва в церемонията по полагането на венци и цветя пред паметника на Незнайния войн в столицата по повод 74 години от края на Втората световна война. От 10.00 часа пред сградата на президентската институция той ще присъства на тържествена церемония по издигане на знамето на ЕС по повод Деня на Европа. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители също ще присъстват на тържествената церемония по издигане на знамето на Европейския съюз по повод Деня на Европа

***
София.
От 11.30 часа в Аулата на Софийския университет Вицепрезидентът Илияна Йотова организира дискусия „Тема: Европа" със студенти.

***
Сливен.
От 17.30 часа в Драматичен театър „Стефан Киров" председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства на церемонията по връчване на Националната награда „Константин Константинов" за принос в детското книгоиздаване за 2019 г.

***
София.
От 09.00 часа започва редовното заседание на Народното събрание.

***
София.
От 09.00 часа в зала 3 на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ул. „Дякон Игнатий" 9, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков ще открие заседанието на комисията за провеждане на процедурата за концесия на летище „София", на което ще бъдат отворени офертите на допуснатите участници.

***
Благоевград.
От 14.00 часа в зала 114 на Учебен корпус №1 министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще изнесе публична лекция на тема „Образованието като публично благо. Финансиране на системата на образованието в България".

***
София.
От 10.00 часа в „София Хотел Балкан" в зала „Роял" заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще открие форум „Проектни предложения на ВиК оператори за финансиране по ОПОС 2014-2020 г.".

***
София.
От 10.30 часа в Дома на киното (ул. „Екзарх Йосиф", №37 в София) ще отвори информационен щанд, където ще бъдат раздавани материали за Европейския съюз, както и информация и съвети за правата ни при пътуване, пазаруване и почивка в рамките на Общността. Събитието се провежда под мотото„Европа е възможност. Европа е свобода и сигурност. Европа си ти" и е по повод Деня на Европа.

***
София.
От 11.00 часа пред сградата на Форум „Джон Атанасов" в София Тех Парк ще се състои официалното откриване на Деветото издание на Софийския фестивал на науката. Сред участниците в него ще бъдат кметът на София Йорданка Фандъкова и Огнян Златев - ръководител на Представителството на ЕС в България.

***
София.
От 11.00 часа в залата на 11-ия етаж на КНСБ, ще бъде представен Годишният доклад по колективно договаряне на заплатите за 2018 година и очакванията за ръста им през 2019 година.

***
София.
От 11.00 часа в пешеходната зона на бул. „Витоша" (до паметника на Алеко Константинов) - ще се проведе „Ден на Европа", концерт на Джаз формация „София" (при лоши метеорологични условия концертът ще се проведе в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика" - под купола на Ларгото).

***
София.
От 11.30 часа в централата на Нестле България ще бъдат представени финансовите резултати, планове и прогнози на компанията на локално и глобално равнище в рамките на изминалата година и първото тримесечие на 2019 г.

***
София.
От 13.00 часа в Парк хотел Витоша ще се състои двудневно събитие „Бизнес форум Балкани и Средиземно Море".

***
София.
От 13.00 часа в сградата на МТСП ще се състои подписване на договорите за предоставяне на „Патронажна грижа".

***
София.
От 14.00 часа ще се проведе редовен брифинг на Централната избирателна комисия.

***
Варна.
От 11.00 часа по случай 9-ти май - Ден на Европа и Ден на победата над хитлерофашизма ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на Осми приморски полк. От 11.45 ч. ще се проведе шествие от Паметника на Осми Приморски полк до сградата на Община Варна. От 12.00 ч. ще започне Тържествено издигане на флаговете по случай Деня на Европа. Варненският евродепутат и кандидат за член на Европейския парламент от листата на ГЕРБ Емил Радев също ще се включи в отбелязването на Деня на Европа, в морската столица.

***
Варна/с. Старо Оряхово.
От 13.30 часа в село Старо Оряхово ще бъде направена първа копка по проект „Реконструкция и рехабилитация на улична мрежа в гр. Долни Чифлик и село Старо Оряхово, общ. Долни Чифлик" по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура".

***
Велико Търново.
От 10.30 часа пред Община Велико Търново ще се проведе отбелязване на Деня на Европа - 9 май: Ритуал по издигане на знамената, приветствия от кмета на Велико Търново Даниел Панов и от ученици.

***
Видин.
От 11.00 часа заместник-кметът Венци Пасков ще се включи в поклонението ва Руското военно гробище, което се организира във връзка с отбелязване Деня на победата над хитлеризма и Деня на Европа.

***
Добрич.
От 09.30 часа от „Гардения" до Паметника на загиналите добруджанци в заключителния етап на Втората световна война и паметника на Съветската армия ще се проведе Шествие на „Безсмъртният полк".

***
Добрич.
От 10.30 часа ще се състои Общоградско поклонение и полагане на венци и цветя на Паметника на загиналите добруджанци в заключителния етап на Втората световна война и Паметника на Съветската армия.

***
Карлово.
От 11.30 часа на пл. „20-ти юли" ще бъдат отбелязани Денят на Европа и 74 години от края на Втората световна война.

***
Карлово.
От 12.00 часа на площад „20-ти юли" ще се състои концерт на Военен духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада.

***
Кюстендил.
От 10.15 часа в офиса на обществения посредник за територията на община Кюстендил Васил Иванов ще се проведе пресконференция.

***
Кюстендил.
От 11.00 часа от площад „Велбъжд" ще започне шествие по повод 9 май - Ден на победата .

***
Пловдив.
От 13.30 часа посланикът на Русия в България Анатолий Макаров ще вземе участие в празничното мероприятие на паметника „Альоша" по повод Деня на победата.

***
Пловдив.
В 14.00 часа в заседателната зала на Общината ще се проведе пресконференция с участието на кмета на Пловдив Иван Тотев и ръководители на световното и българското гребане преди първата Световна купа, която ще се проведе в България

***
Пловдив.
От 21.30 часа в с „Фестивал на светлините" в Пловдив ще бъде отбелязан Денят на Европа. Жителите и гостите на града ще могат да видят как някои от най-красивите фасади в центъра на града „оживяват" под цветните светлини на завладяващо 3D мапинг шоу и пет светлинни инсталации.

***
Сливен.
От 10.30 часа около фонтан „Кълбото" ще се проведе четвъртото издание на Евробазар'2019, организиран от Информационен център „Европа Директно - Сливен" по повод Деня на Европа.

***
Смолян.
От 11.00 часа в Паметник на загиналите във войните - кв. „Райково", ще се състои честване на 74 години от края на Втората световна война и отбелязване на Ден на Европа - почетен караул и поднасяне на венци.

***
Хасково.
От 17.15 часа Българо-руски клуб и Руски клуб - град Хасково организират полагане на цветя и венци пред паметника на Победата в парк „Кенана" по повод Деня на победата. След това ще се проведе шествие на „Безсмъртния полк".

***
Шумен.
От 12.00 часа на пл. „Кристал" на Паметник на загиналите във войните шуменци ще се състои ритуал по поднасяне на венци и цветя по случай Деня на Европа и 74 години от победата над хитлерофашизма.

***
Ямбол.
От 10.00 часа със слово на кмета Георги Славов и поднасяне на венци и цветя пред паметник на Георги Дражев и загиналите през войните ямболци ще започне поредицата от инициативи, с които ще бъдат отбелязани Денят на победата и Денят на Европа в Ямбол.

***
Ямбол.
От 10.00 часа пред Безистена ще бъде разположен Информационен щанд, посветен на европейската награда „Ямбол - отлична европейска дестинация за културен туризъм".
ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ:
***
София.
От 08.00 часа в залата на 11-ия етаж, в централата на КНСБ, КНСБ започва серия от срещи с основните партии,които са издигнали кандидати за европейските избори в края на май. Първи ще бъдат политическа партия ГЕРБ.

***
София.
От 09.30 часа в хотел Sense, на бул. Цар Освободител № 16, комисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел ще открие Годишната среща на Асоциацията на европейските издатели на учебници. От 13.30 часа комисар Габриел ще открие Бизнес форум „Балкани-Средиземно море". Събитието ще се проведе в Парк хотел Витоша.

***
София.
От 12.30 часа в централния офис на "Коалиция за България" на ул. „Врабча" 23 ще се проведе среща с ръководството на партия "Единна Русия".

***
София.
От 18.00 часа в хотел "Маринела", зала ЕФЕ, "Коалиция за България" ще отбележи Деня на Европа и Деня на победата над хитлерофашизма с концерт на група "Сигнал".

***
Благоевград.
От 18.00 часа Кандидатът за евродепутат Асим Адемов организира среща-дискусия с гражданите в Регионалния исторически музей.

***
Благоевград.
От 11.00 часа в гр. Разлог проф. Румен Гечев ще вземе участие в шествието по случай 9-ти май. В 12.00 часа той ще положи цветя пред паметника на Никола Парапунов в града. В 13:30 часа проф. Гечев ще положи цветя пред паметника на Владимир Поптомов в гр. Белица. В 14:00 часа той ще посети историческия музей в града и ще се срещне с граждани.

***
Бобошево.
От 15.00 часа на градския площад в Бобошево Андрей Новаков ще се включи в инициатива на Младежи ГЕРБ по повод 9 май - Деня на Европа.

***
Ботевград.
От 18.00 часа в читалището в гр. Ботевград, проф. Мариела Модева ще се срещне с граждани.

***
Варна.
От 11.00 часа кандидатът за член на Европейския парламент от листата на ГЕРБ Емил Радев ще участва в поклонението на Паметника на Осми Приморски полк по повод 74-ата годишнина от победата над хитлерофашизма. От 12.00 часа той ще се включи в шествието до община Варна. След това Емил Радев ще вземе участие в инициативата на МГЕРБ „Моята Европа". От 18.00 часа ще участва в представянето на енциклопедията „България във Втората световна война 1939 - 1945".

***
Варна.
От 17.30 часа в гр. Вълчи дол, в залата на читалището, Крум Дончев и д-р Десислав Тасков ще се срещнат с граждани. В 19.00 часа, в зала 1 на Общината в гр. Суворово, те ще се срещнат с обществеността.

***
Враца.
От 16.00 часа на пл. „Македония" и пл. „Христо Ботев" ще се проведе инициатива на Европейски информационен център „Европа Директно Враца" към Търговско - промишлена палата Враца „Аз ще гласувам - последвай ме на колела!".

***
Дупница.
От 18.00 часа евродепутатите Ева Майдел и Андрей Новаков ще посетят град Дупница, където ще се срещнат с граждани и ще се включат в откриване на кампанията на общинската структура. Събитието ще се състои в Дома на техниката на ул. „Христо Ботев" 3.

***
Костенец.
От 16.00 часа в сградата на Община Костенец Лиляна Павлова ще проведе среща с представители на образователните институции и с жители на общината.

***
Кочериново.
От 16.30 часа в залата на читалище „Пробуда - 1919" на пл. „Трети март" 1 Андрей Новаков ще се включи в информационна кампания, посветена на Деня на Европа.

***
Кюстендил.
От 13.00 часа в залата на Парк-хотел „Кюстендил" на ул. „Калосия" 19, Хисарлъка, евродепутатът Андрей Новаков ще вземе участие и в среща-дискусия на тема „Превозвачи и бюджет".

***
Ловеч.
От 10.30 часа в гр. Тетевен Момчил Неков ще поднесе цветя на Паметника на загиналите във войните пред историческия музей в гр. Тетевен. В 11:00 часа той ще поднесе цветя и на Паметника на антифашистите в града. В 14.00 часа, в читалището в гр. Априлци, Неков ще се срещне с граждани. В 17.00 часа, в читалището в гр. Угърчин, той ще вземе участие в честванията по повод 9-ти май. В 19.30 часа в читалището в гр. Лесидрен Неков ще се срещне с обществеността.

***
Пловдив.
От 11.030 часа на Руските гробища, Тодор Стоилов ще поднесе венци и цветя. В 13.30 часа, в гр. Пловдив на Паметника Альоша, Валери Жаблянов ще вземе участие в отбелязването на 9-ти май.

***
Самоков.
От 18.00 часа Лиляна Павлова ще посети община Самоков, където ще проведе среща - разговор с жители на общината под мотото „Денят на Европа". Срещата ще се състои в „Младежки дом" на пл. „Захари Зограф".

***
Сапарева баня.
От 10.00 часа в офиса на ГЕРБ в град Сапарева баня на ул. „Никола Вапцаров" 2 Андрей Новаков ще се срещне с представители на транспортния бранш и с млади хора от общината. От 11.00 часа евродепутатът Андрей Новаков ще уважи и храмовия празник на с. Ресилово, община Сапарева баня. Той ще посети храма „Св. Никола Летни" и ще се срещне с жители на населеното място.

***
Силистра/с. Професор Иширково
От 9.30 часа в центъра на с. Професор Иширково, общ. Силистра, Елена Йончева ще се срещне с обществеността.

***
Стара Загора.
От 18.00 часа в гр. Стара Загора Иван Кръстев ще вземе участие в шествието от Паметника на съветския войн до парк "Аязмото".

***
Стара Загора.
От 18.30 часа водачът на листата на ГЕРБ и СДС за европейските избори Мария Габриел ще се включи във фолклорни флашмоб „Пулсът на Европа", организиран от младежката организация на партията в града. Събитието ще се състои на паркинга на парк „Артилерийски", където на специално разчертан контур, дълъг близо 300 метра и изобразяващ сърдечен пулс ще се извие за втора поредна година българско хоро по повод Деня на Европа.
***
Шумен.
От 11.00 часа в Областния предизборен щаб на БСП в гр. Шумен, Елена Йончева и Петър Витанов ще дадат пресконференция. В 12.00 часа Йончева ще посети предприятието "Алкомед" в града. В 14.00 часа, в Археологическия музей в гр. Велики Преслав, Елена Йончева и Иво Христов ще проведат среща-разговор на тема "България в ЕС - вчера, днес и утре". В 17.30 часа, в гр. Шумен, Елена Йончева и Христов ще вземат участие в шествието "Безсмъртен полк" и ще посетят митинг-концерта на Руски паметник. В 14.30 часа, в читалището на гр. Каспичан, Петър Витанов ще се срещне с граждани. В 17.30 часа, в читалището в гр. Нови Пазар той ще се срещне с граждани.