Любомир Попйорданов: Министерството забива последния пирон в ковчега на българския туризъм
Секция: Туризъм
09 Май 2019 15:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Любомир Попйорданов: Министерството забива последния пирон в ковчега на българския туризъм

/КРОСС/ „С такива закони за Черноморското крайбрежие и за планините - това, което прави министерството, е да забива последния пирон в ковчега на българския туризъм". Това е мнението на Любомир Попйорданов, председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм. Според него министърът на туризма Николина Ангелкова и оглавеното от нея министерство искат българските туристи да не ходят на българското Черноморие. По думите му има спад и на чуждите туристи.

В мотивите за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие не се разбира за кого се прави, подчерта Попйорданов в интервю за предаването „Преди всички" и обясни:

„Не съм сигурен дали българските депутати ходят на българското Черноморие. Г-жа Ангелкова в никакъв случай не почива на българското Черноморие. Те не познават като цяло туризма. Затова се чудя наистина този закон кого обслужва - дали обслужва туризма или обслужва определени лобита, на които трябва да се разчистят едни терени, за да могат да строят. Този закон преследва свободното къмпингуване, свободното плажуване. Как може да превърнем България в привлекателна дестинация с такива послания? Как ще задържим българския турист в България? Ти като турист не си свободен в България, а се движиш в едни рамки, които максимално ограничават твоята възможност да избираш каквото и да било, навсякъде те очакват някакви хора по потници с ланци, които ще ти приберат парите".

Любомир Попйорданов направи аналогия между това, което се иска да се прави по пистите в зимните курорти, и това на Черноморието ни: „Всичко да парцелираме, всичко да концесионираме, всичко да определим нормативно".

Българският туризъм няма нужда от такава рамка за развитие, категоричен е той и посочи заложените високи глоби: „Превръщаме плажуването в обществено опасно деяние. Това е абсурд!".

Неговото обяснение за всичко това е:

„Става дума за строителство в защитени територии, строителство върху ландшафт, който изключително трябваше да бъде държавна собственост и който трябваше да бъде кадастрално оформен. Законът се развива в посока на административно-наказателни разпоредби. Това е изкривяване на смисъла на закона, той се отклонява от целите".

Министерството на околната среда не трябва да мълчи за „безобразията в защитените територии по морето", каза той и добави, че не трябва да мълчи и регионалното ведомство.

Любомир Попйорданов бе категоричен, че трябва да се спре строителството на Черноморието ни. Трябва да дадем шанс на българското Черноморие да започне да диша, добави той.

Попйорданов прогнозира, че предстоят протести и препоръча на премиера да освободи министър Николина Ангелкова.