Хакери източили 1 милион лева от българска фирма
Секция: Технологии
10 Май 2019 11:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хакери източили 1 милион лева от българска фирма

/КРОСС/ ГДБОП разследва случай, при който хакери са източили 1 милион лева от сметките на българска фирма. Това обяви в интервю пред "Труд" началникът на отдел "Киберпрестъпност" в дирекцията Явор Колев.

Той обясни, че това е най-голямата щета за наша компания заради компрометирана служебна комуникация.

"Почти всяка седмица в отдел "Киберпрестъпност" се явява представител на пострадала българска фирма от компрометирана служебна комуникация. Хакери придобиват достъп до комуникация с чуждестранен контрагент и в подходящ момент променят банковите детайли, където да се преведат парите. Както всички знаем - няма сто процентова сигурност и защита, но при желание и воля от ръководния състав на фирмата се постигат завидни резултати", допълни Явор Колев.

Той апелира към всички отговорни мениджъри да осъзнаят предизвикателствата на съвременния киберсвят и да инвестират в компетентен IT персонал, както и да обувачат всичките си служители.

"Пряко въздействие върху българския бизнес и интернет потребителите в страната имат най-вече атаките с криптолокър. Към фишинг имейл е прикачен зловреден код, който криптира всички важни потребителски данни, като се иска откуп в дигитална валута Биткойн. Жертви на подобни киберпрестъпления са родни компании от всякакъв калибър. Изключение не правят и правителствени и неправителствени организации, министерства, училища и т.н.", допълни шефът на "Киберсигурност" в ГДБОП.

По думите му, в момента българските компании са неподготвени за широк кръг от кибератаки.