Преглед на вестниците в събота
Секция: Преглед на печата
11 Май 2019 08:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преглед на вестниците в събота

/КРОСС/"На 10 юни войната за касовите апарати влиза в нова фаза", информира "Сега". На тази дата в съда ще бъде внесен иск от Българската стопанска камара срещу Министерството на финансите. От 1 октомври всички стоки ще поскъпнат с между 8 и 30 процента, прогнозира авторът на статията Иван Стамболов. От обяснението във вестник "Сега" става ясно, че това ще е заради повишените цени в складовете на едро и на доставчиците. Това пък ще се дължи на наредба на финансовото министерство за новите касови апарати.

"Във висшето ни образование има глад за интелигентни студенти", заявява, в интервю за "Труд" проф. Кирил Ангелов, декан на Френския факултет към Техническия университет. Той е убеден, че новите инженери не могат да останат без работа. Проф. Ангелов предупреждава, че между една и съща специалност има разлика в различните ВУЗ-ове.

"Гимназисти учат за хомеопати и масажисти", пише "Телеграф". През следващата учебна година столичното училище за фризьори ще предлага специалността "съдебен администратор". В Костинброд пък планират да обучават бъдещи пчелари. "Телеграф" тревожно отбелязва, че от 11 години няма желаещи да станат асансьорни техници. В Стара Загора средни училища ще обучават за билкарство. В Хасково има специалност "балнеология".

"Монитор" разказва за нова мания сред родителите - завършващите детска градина малчугани правели абитуриентски тържества. Това струва на родителите най-малко 150 лева. Плаща се за парти, за костюми и за професионален фотограф.

"24 часа" предлага коментар по предложението на министъра на здравеопазването в Норвегия хората да бъдат оставени да пият алкохол и да пушат свободно. Госпожа Силви Листауг е призовала "Осъзнайте се! Светът има по-големи проблеми от пушенето и пиенето!". "Дано някой чуе гласа на разума от Скандинавия!", завършва коментарът.

Традиционно за почивните дни вестник "Труд" представя поредица за дълголетие и в днешния брой. "Програмата на д-р Емилова провокира ново мислене", споделят пациенти, успели да се излекуват и да свалят излишно тегло. Те са изпълнявали програмата, според която храната е плодове, чай и мед и след която променят начина на хранене и движение, за да поддържат здравето си.

"24 часа" също предлага здравни съвети. За по-добро зрение е добре да се храним с повече спанак, червени чушки, бадеми, риба и яйца. Освен това, добре е да знаем, че здрав черен дроб обработва за един час стандартно количество напитка, за да не товарим прекалено най-важния вътрешен орган.

"Монитор" разказва с какво се е хранил папа Франциск, докато е бил у нас. Шеф Манчев приготвил за кардиналите и монахините в делегацията, както и за духовния глава на католиците ризото с морски дарове. В менюто е имало прясна паста със спанак и млечен ликьор.