Първи тур на президентските избори в Литва
Секция: Русия
12 Май 2019 08:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първи тур на президентските избори в Литва

/КРОСС/ Днес се провежда първият тур на президентските избори в Литва. Девет са кандидатите за държавен глава. Според предварителните проучвания шансове за явяване на втори тур имат 3-ма от тях, сред които е и настоящият министър - председател Саулиус Сквернялис.

Залогът за премиера Саулиус Сквернялис е най-голям, защото той обяви, че ще подаде оставка, ако изгуби изборите. Въпреки че има подкрепата на Партията на фермерите и зелените в Литва и на социалдемократите, премиерът се явява като независим кандидат.

Предварителните проучвания обаче му отреждат 3-то място, а най-вероятно на втория тур ще отидат финансист и икономист - Ингриде Шимониде, която е бивш финансов министър и заместник - ръководител на Литовската централна банка в периода 2013 - 2016 година и икономистът Гитанас Науседа. И двамата са независими кандидати, макар Шимониде да има подкрепата на коалицията "Път на Отечеството" - Литовски християндемократи.

Засега Шимониде печели най-голяма подкрепа за поста на Желязната лейди, както наричат настоящия президент Далия Грибаускайте. Тя няма право да се кандидатира заради изтичането на втория й мандат.

Заедно с първия тур се провеждат и два референдума - за намаляване на броя на депутатите от 141 до 121 и за запазване на двойното гражданство с определени държави.

Вторият тур на президентските избори ще съвпадне с европейския вот на 26-и май.