Слизането на Слави Трифонов от ефир: няколко сценария
Секция: Коментари
12 Май 2019 09:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Слизането на Слави Трифонов от ефир: няколко сценария

/КРОСС/ Изявлението на Слави Трифонов, че в края на юли шоуто му приключва отношенията си с бТВ след 19 години съвместна работа, породиха за пореден път слухове и спекулации за негово „влизане" в политиката.

В официално изявление на телевизията от вторник бе съобщено, че са предложили на Трифонов нов договор от есента. Към този момент обаче няма официален отговор от продуцентската компания "Седем осми". Единственото, което знае ръководството на телевизията, е това, което знаят и зрителите - че Слави и екипът му не искат да продължават отношенията си с бТВ. Изненадващото съобщение поднови обичайния въпрос от последните години - влиза ли Слави Трифонов в политиката? От екипа на Трифонов официално отказаха коментар пред Свободна Европа. Сценаристите на предаването, които се очаква да са ангажирани с „новия проект", дори и неофициално отказват да съобщят какъв точно е той - дали става дума за политическа организация или за нов медиен продукт. „Каквото имаме да обявим, ще го направим като снощи - когато му дойде времето", обясниха близки до Трифонов.
Неофициално обаче е „съвсем вероятно Слави и хората му да се явят на избори". „Изобщо не става дума за европейски вот, защото няма смисъл. При следващото раздаване за парламент - защо да не играят, съвсем спокойно могат да произведат една малка парламентарна група, с влияние", коментират източници на Свободна Европа.

Друга възможност е Трифонов и екипът му да започват нов медиен проект, а „разиграването" на томбола с имуществото на „Шоуто на Слави" да е само рекламен трик.

Слави Трифонов обясни, че той и екипът му не се чувстват "част от медийната среда" и "на място". "Бихме желали медийната среда да е друга. Имаме други разбирания за свобода и за начините на отстояването ѝ. От позицията, в която сме сега, не можем да направим повече", каза водещият в понеделник.

Съществува и трета възможност, която вече се разпространява като версия - водещият да се кандидатира за кмет на София. Този вариант обаче не намира никакво потвърждение.
Какво стана с кастинга?

Преди повече от година Слави Трифонов организира кастинг за политици. Той често е споделял желанието си да се включи в българската политика. След прослушванията, които бяха излъчвани на живо в интернет, така и нищо не се случи с „препитваните". Една от участничките в кастинга "Има такава държава" обаче се оказа на трето място в листата на БСП - това е Цветелина Пенкова.

Идеята за прослушването за политици пък се роди след като Слави Трифонов и екипът му организираха референдум за въвеждане на мажоритарна избирателна система. Водещият използва шоуто, за да агитира гражданите да подкрепят предложените от него въпроси. Допитването не събра достатъчно гласове, за да стане приемането на предложенията задължително за Народното събрание.

Веднага след това екипът на предаването, съвместно с омбудсмана Мая Манолова, изготвиха проектозакон за въвеждане на идеите им. Най-често споменаваната спекулация за бъдещето на Трифонов е свързана именно с това партньорство и въпросът е дали няма да обедини сили с Манолова, която също като него се радва на високо одобрение.

Колко обаче е рейтингът на Трифонов? За момента няма отговор на този въпрос. Причината е, че социологическите агенции преди измерваха евентуалната подкрепа за политически проект на Трифонов, но напоследък вече не го правят.

Автор: Полина Паунова, "Свободна Европа"