"Вино и гурме" в Стария Пловдив
Секция: ЛЮБОПИТНО
12 Май 2019 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 "Вино и гурме" в Стария Пловдив

/КРОСС/ Хубаво българско вино в съчетание с вкусна храна и още богата културно-образователна програма предлага Пловдив този уикенд на своите гости. За пета поредна година в Стария град се провежда двудневния фестивал „Вино и гурме", а очакванията на организаторите са посетителите да надхвърлят 9000.
Танцьорите от фолклорна формация „Елика" съпроводиха лично посетителите на всичките девет локации в Стария Пловдив, където се провеждат дегустациите на вино. Двудневният винен тур, съчетан с качествена храна, е част от майските събития в европейската столица на културата. Освен пловдивчани и много туристи от цял свят опитват вината от местни сортове.

Свен, турист от Швеция: Всъщност причината да сме в Пловдив е точно този фестивал на виното. Мисля, че качеството на българското вино е доста високо.

След слабите резултати за туристическия поток в Пловдив от началото на годината, надеждите за ръст през пролетно-летния сезон са големи.

Любозар Фратев, Съвет по туризъм - Пловдив: Първото тримесечие не беше особено добро за града, но то е едно предизвикателство за нас, вече април месец показа добри резултати, имаме богата програма и смятам, че много бързо ще се възстанови един традиционен ръст, двуцифрен, на туристите тази година.

Тази година специалната награда на журито получи вино от малка изба край село Тополово.

Никола Чорбаджиев - производител: Ние не можем да се конкурираме с големите винарски изби, които произвеждат масово и затова наблягаме на нещо по-специфично, нещо по-интересно.

Отличеното вино е розе купаж от памид, мерло и каберне совиньон. Фестивалът продължава днес до 18 часа.