Слаба подготовка на пилотите е вероятната причина за катастрофата на "Шереметиево" на 5 май
Секция: Русия
12 Май 2019 14:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Слаба подготовка на пилотите е вероятната причина за катастрофата на "Шереметиево" на 5 май

/КРОСС/ Недостатъчна подготовка на пилотите за управление в ръчен режим при кацане е една от възможните причини за катастрофата на 5 май на руския самолет "Сухой Суперджет-100" на московското летище "Шереметиево", в която загинаха 41 човека и десетима бяха ранени. Това съобщи днес за ТАСС източник, запознат с работата на разследващата комисия.
Според него машината е преминала в режим на ръчно управление ("Direct Mode"), след като е била ударена от мълния. Вероятно заради късо съединение, предизвикано от това, са излезли от строя автоматичните системи за управление, каза той.
Самолетът на "Аерофлот" излита на 5 май от "Шереметиево", изпълнявайки полет за Мурманск, но около 30 минути по-късно се връща на летището и при аварийното приземяване се възпламенява. На борда има 73 пътници и петчленен екипаж. Загиват 41 човека, а десет души са в болница. Следователите разглеждат различни версии за причините за катастрофата, вкл. слаба квалификация на пилотите, техническа неизправност и неблагоприятни атмосферни условия.