Обилен сняг в Индия уби 300 тибетски яка
Секция: ЛЮБОПИТНО
13 Май 2019 15:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обилен сняг в Индия уби 300 тибетски яка

/КРОСС/ Силен снеговалеж хвана в капан няколко стада от тези животни близо до границата между Индия и Китай. Най-малко 300 екземпляра вече са умрели от глад.Говорителят на индийското правителство Радж Ядав заяви, че са открили труповете в североизточната провинция Сиким в петък. Яковете са били хванати в капан от снега още от месец декември. Властите се опитали да пуснат храна от хеликоптер, но не успели, заради лошото време.

Яковете живеят в района от хиляди години. Те се използват не само за производството на мляко и месо, но и за транспортиране на стоки, а и се явяват важна част от бита и културата на местното население.

>>>Виж галерия от снимки на тези симпатични животни>>>

"Проходът беше изчистен преди пет дни, нашият екип незабавно отиде в района, където бяха открити последиците от трагедията", каза Ядав.

Властите са открили мъртвите якове в долината Мукутанг в северната част на страната.

Обикновено от подобни нещастни случаи годишно умирали от 10 до 15 яка, тази година броят на жертвите е най-високият, известен в историята. "Полагат се усилия за спасяването на още 50 яка, които все още са в капан в района", е съобщил говорител на правителството.

Собствениците на мъртви животни ще получат обезщетение в размер на 30 000 рупии на животно.

Любопитни факти:

Якът (Bos grunniens), наричан още тибетски як, е едър бозайник от разред Чифтокопитни с дълга гъста кафява козина. Следва да се отбележи, че в Тибет "як" се наричат само мъжките животни, а женските са дри.

Знаете ли, че якът се среща и в България?

От края на 20 век се правят опити за изкуствено заселване на якове в България, като през 2005 в страната има около 17 екземпляра, а през 2011 и 2012 г. - 18 бр.

Животните са в района на Витиня.