Маримба и пиано разрушават границите между класиката и джаза
Секция: КУЛТУРА
14 Май 2019 08:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Маримба и пиано разрушават границите между класиката и джаза

/КРОСС/ Концерт за маримба и пиано ще закрие четвъртия сезон на цикъла за камерна музика "Мотив". Събитието ще бъде в софийската зала и галерия "Оборище 5" на 21 май от 19.30 ч.

Организаторите от "Модо България" ще представят на публиката българо-френския дуета на перкусионистката Василена Серафимова и пианиста Тома Енко, които свирят заедно вече 10 години. Тяхната музика е съчетание от джаз и класика, повлияна от етно, поп и съвременна музика.

Дуетът от Париж свири на много международни фестивали и събития, а през 2014 г. са гледани от над 1 млн. телевизионни зрители на церемонията по връчването на френските музикални награди "Грами". Серафимова е първият изпълнител на маримба в историята на престижните отличията.

Две години по-късно немската звукозаписна компания Deutsche Grammophon издава първия самостоятелен албум на българо-френското дуо, с името Funambules.

Родният град на Василена Серафимова е Плевен, където завършва Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков". Пътят ѝ я отвежда в Париж, където учи във Висшата консерватория за музика и танц, а след това специализира в ню йоркската консерватория "Джулиард".

Носител е на престижни международни отличия, сред които голямата награда от "Музиката и земята" - София и първа награда от петия световен конкурс за маримба в Щутгарт, Германия.

Има записи както в БНР, така и в Националното радио на Словакия, радио "Франс мюзик" и Национално радио на Мюнхен.

Освен като солист, Серафимова се изявява като камерен изпълнител, оркестрант, артист в театрални и аудиовизуални спектакли. Майсторски класове и рецитали изнася в Европа, Америка и Азия.

Тома Енко е роден в Париж. Потомък на прочутия френски музикален род Казадесю той започва да учи пиано и цигулка на 3 годишна възраст, а когато е на 6 пише първите си композиции.

Като тинейджър сформира първия си квартет на име Enhco & Co, с който през 2006 г. записва и издава своя първи албум Esquisse. След като е избран за талант на Fonds d’Action SACEM (Съюзът на авторите, композиторите и издателите на музика, Париж) Енко започва да изнася концерти както във Франция, така и в различни страни по света като Китай, Япония, Камбоджа, Филипините, САЩ, Мароко, Алжир, Ливан, Буркина-Фасо.

Във Висшата консерватория на френската столица го приемат да учи на 16 години с джаз пиано и цигулка.

Носител е на голям брой международни отличия от фестивали и конкурси. До този момент като композитор е написал над 100 произведения, а малко преди да навърши своята 30 годишнина Тома Енко записва албума Thirty за американската звукозаписна компания Sony Music.

Билетите за концерта вече са в продажба на касите и онлайн в мрежата на "Ивентим".