Незаконните практики в хомеопатията са опасни за здравето
Секция: Здраве
14 Май 2019 13:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Незаконните практики в хомеопатията са опасни за здравето

/КРОСС/ Хора, които не са лекари или са дипломирани извън европейските страни, продължават да практикуват хомеопатично лечение у нас. Това може да бъде опасно, категорични са от Българската медицинска хомеопатична организация. Оттам посочват, че в Закона за здравето е регламентирано кои могат да прилагат неконвеционални практики като хомеопатията и вече дори са образувани производства срещу някои „шарлатански практики”.

Незаконните практики в хомеопатията са опасни за здравето, уверяват лекарите. Хомеопатия в България може да практикува само човек, който е лекар или е лекар по дентална медицина, информира д-р Петко Загорчев, председател на Българска медицинска хомеопатична организация.
 
"Проблемът, който повдигаме, е за прилагането на някои неконвенционални практики, каквато представлява и хомеопатията до момента в българското законодателство, повлияващи благоприятно човешкото здраве. Тези неконвенционални практики обаче дали повлияват винаги благоприятно човешкото здраве - да, категорично да, тогава, когато се практикуват от лекари. Какви са обаче реалностите в нашия живот към момента? Години наред все още нелекари продължават да упражняват този терапевтичен метод хомеопатия, базирайки се на някои негови отклонения, давайки различни тълкувания на различни школи, течения и прочее", обясни д-р Загорчев.
 
"Каква е опасността? Многофакторна. Поставя се под въпрос възможността да бъде повлияно благоприятно здравето на човека. Създава се опасност да бъде опорочен и низвергнат пред обществото един доказал своята клинична и терапевтична стойност метод като хомеопатията", поясни още специалистът.
 
От Националния център по обществено здраве и анализи ще отправят предложение до здравното министерство за въвеждане на задължително обучение по практикуването на неконвенционалните методи на лечение.